............. /Margines.........

Re: FOTOpstrykanie :):):) - ......... a' tak na Marginesie

Postprzez ZENOBIA So, 28.02.2009 13:39

lećta lećta , ja za Wami , na końcu ale jednak :wink:
Placuniu ...DZIĘKI :)
odniosłam sie.
ZENOBIA

Postprzez kinia0406 So, 28.02.2009 14:00

no nie mogłam się powstrzymać :oops:

Obrazek
kinia0406

Postprzez Barbara Kath So, 28.02.2009 23:49

a, mnie... Urzekl, urzekly, urzekla

KRZYZ, WSTAZKI, DAL
Barbara Kath

Postprzez tessa N, 01.03.2009 20:01

Obrazek
A u mnie dzisiaj zaczelo sie pozegnanie zimy. Przez 3 dni paraduja Gilles, to ci panowie w czapach z piorami strusimi i rozne inne przebierance. Kazda grupa ma swoja orkiestre, zlozona z trab i bebnow, kazda usiluje jak najglosniej grac, i wystukuje na bruku rytm drewnianymi sabotami (im glosniej tym lepiej, bo tylko tak mozna przestraszyc i zmusic Pania Zime zeby juz sobie poszla). Do tego jest rzucanie dziesiatek kilogramow pomaranczy do publicznosci. I tak przez 3 dni. :D
A my czwartego dnia sprzatamy ulice z konfetti, rozdrzyzdanych pomaranczy i innych smieci. Ale teoretyczny poczatek wiosny odtrabiony :P
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez tessa N, 01.03.2009 20:07

Obrazek
I jeszcze jedno zdjecie karnawalowe :)
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez ZENOBIA N, 01.03.2009 20:21

gdyym była zimą to też bym uciekła :)

Tesso, wiec u Was też są takie domy ?
odniosłam sie.
ZENOBIA

Postprzez tessa N, 01.03.2009 20:28

A jak, zapomnialam jeszcze dodac, ze zazwyczaj maja jeszcze takie maski na twarzach, nie wiem dlaczego dzisiaj nie ubrali, pewnie z goraca, bo dzisiaj dosc ladnie bylo.
A domy? no, rozne sa, wypasione wille i rozne inne mizeraki, jak wszedzie :wink:
tessa

Postprzez Brzoza N, 01.03.2009 20:57

Och Placuniu, jaka ta BRZOZA pięęęęęękna! Bardzo ładnie jej w zimowej szacie...
Napelnij serce miloscia, pluca swiezym powietrzem a glowe dobrymi myslami. Bo zycie jest piekne!
:-)
Brzoza

Postprzez Barbara Kath Pn, 02.03.2009 02:07

.
Ostatnio edytowano Pn, 05.10.2009 16:51 przez Barbara Kath, łącznie edytowano 1 raz
Barbara Kath

Postprzez MM Pn, 02.03.2009 03:26

Dziekuje Placunio , juz wydrukowalam
Rewanzuje sie za piekna zime dzisiejszym moim niebem .
Bylo szare, chlodne , pozniej kolorowe.

Obrazek
Obrazek
nie wiem czy zdjecia sie wkleja bo cos nowego znowu w imageshack

Tessa ale fajnie wypedzacie zime ja bardzo lubie takie imprezy uliczne .
My wczoraj bylismy na koncercie jazzowym , zapomnialam zabrac aparat . :(
.Nasi muzycy pieknie grali ,impreza odbywala sie w srodku miasta na skwerze.
Ostatnio edytowano Pn, 02.03.2009 21:33 przez MM, łącznie edytowano 2 razy
MM

Postprzez tessa Pn, 02.03.2009 09:44

A ja wole koncerty na swiezym powietrzu, albo nawet muzykow grajacych na ulicy z kapeluszem albo futeralem rozlozonym na ziemi. :D Zawsze wystaje przed nimi, bije brawo jak szalona, bo nie wiadomo dlaczego ludzie sie wstydza podziekowac porzadnie za fajna muzyke, ale zawsze znajdzie sie ktos, kto sie do mnie niesmialo usmiechnie i odwazy sie zrobic tak jak ja. I tak juz jest nas dwoch :wink: Potem wrzucam pieniazek do kapelutka...
Przypomina mi sie scenka, jak przed laty (w Polsce byl wtedy gleboki komunizm) Mama przyjechala i wyszlismy Na Grand Place w Brukseli powloczyc sie i oczywiscie na kazdym rogu prawie wszystkie instrumenty byly reprezentowane: skrzypce, trabka, flet, byla nawet wiolonczela jednym slowem kazdy sprzet, ktory da sie przetransportowac. Ja z rozdziawiona geba, zadowolona, slonko swieci, cieplo, muzyczka od klasycznej po jazz, a Mama ma coraz dziwniejsza mine. Wreszcie przy mlodej, ladnej skrzypaczce pekla i zaczela buczec w glos. Przestraszyla nas, pytamy co sie stalo, ludzie popatruja na nas dyskretnie a Ona buczy i buczy. Wreszcie wyznala: tacy mlodzi ludzie, a na chleb nie maja (kazdy oczywiscie gral z kapeluszem), i buuuuu ciag dalszy. :roll: U nas nikt nie musi zebrac, buuuuu :cry: Tlumacze jej, ze nie wszyscy na chleb zbieraja, sa tacy co na narkotyki, a wiekszosc mlodych, tych z Akademii Muzycznych graja tak, zeby oswoic sie z publicznoscia, bo sale koncertowe beda dopiero pozniej, a czasami wcale, zalezy od szczescia. Nie dala sobie nic wytlumaczyc, widziala tylko, ze zebrza, a w Polsce nie. I to jej troche ulzylo, w Polsce jest jak jest, ale nikt nie zebrze. :)
Mamy juz dawno nie ma, a ja jak widze muzyka grajacego na ulicy, zawsze mi ten maminy "koncert" sie przypomina :)
tessa

Postprzez Barbara Kath Pn, 02.03.2009 11:28

Wzruszaja mnie takze uliczni muzykanci.

historia jednego w wielu....

STEFAN DYMITER

Był jedną z najbardziej malowniczych postaci w mieście. Znano go nie tylko w Kowarach ale i w Jeleniej Górze, Radomiu czy Krakowie, gdzie spędził ostatnie sześć lat życia. Zmarł 26 października 2002 roku w grodzie Kraka, ale pochowany został, zgodnie z ostatnią wolą, wśród najbliższych, na kowarskim cmentarzu.
Stefan Dymiter był wirtuozem skrzypiec. Przez większość życia grał jednak głównie na ulicy, utrzymując się z tego co rzucili do kapelusza nie zawsze hojni przechodnie. Był samoukiem, nie poznał nigdy nut, bo w wyniku choroby stracił w dzieciństwie wzrok. Trudno zresztą powiedzieć, czy uczył by się teorii muzyki, gdyby nie kalectwo. Stefan był członkiem społeczności cygańskiej i z talentem do muzykowania się urodził.
Urodzony z instrumentem
Skrzypek przyszedł na świat 5 maja 1938 roku w Płonce koło Sanoka. Kontakt z instrumentem miał od wczesnego dzieciństwa. W rodzinach Romów muzykowanie to normalna rzecz, a dla mężczyzn to jeden ze sposobów zarabiania na chleb. Choroba sprawiła, że Stefan Dymiter był całkowicie uzależnionym od innych. Lekarze amputowali mu nogi, stracił również wzrok. Na domiar złego nie miał w pełni sprawnej jednej ręki. Musiał więc grać trzymając instrument w specyficzny sposób. Na pewno nie pomagało w genialnej grze na skrzypcach. A powiedzieć trzeba, że grał jak wirtuoza przystało z polotem i wyczuciem każdego dźwięku.
Muzyk jak instrument
W Kowarach jego rodzina osiedliła się w 1960, jeszcze przed słynnym dekretem Gomułki, zakazującym Cyganom wędrownego trybu życia w taborach. W kronikach miejskich zapisane jest, że Dymiterowie przyjechali pod Karkonosze 10 czerwca 1960. Stefan "od zawsze" zarabiał grając. Wraz z rodzinnym zespołem grali na ulicach. Kapelę widać było w wielu miastach, bardzo często w Jeleniej Górze, na głównym deptaku. Niepełnosprawny muzyk robił ogromne wrażenie nie tylko kunsztem artystycznym, ale i swą postacią. Widoczne kalectwo połączone z wirtuozerią przyprawiało o ciarki na plecach. Po występach ulicznych dość groteskowo wyglądał powrót kapeli do Kowar. Wirtuoz niczym kontrabas niesiony był na plecach przez rosłego kolegę z zespołu. Często protestował przeciwko niewygodzie takiego podróżowania, ale na niewiele się zdały protesty bezbronnego człowieka.
Wieść gmina niesie, że do niewidomego artysty przychodził, aby nauczyć się strojenia skrzypiec, nawet nauczyciel śpiewu jednej ze szkół podstawowych.

Obrazek

Stefan Dymiter *Cororo*. Obraz autorstwa Romana Tryhubczaka.

Spełnione marzenie
Stefan grając na ulicy żył jednym marzeniem. Pragnął wystąpić w filharmonii. I to się spełniło. Kowarzanin został dostrzeżony przez Dyrektora Filharmonii Krakowskiej, który zaprosił do swej placówki. Nie często się zdarza, że w filharmonii występuje muzyk nie mający najmniejszego pojęcia o nutach, grający tylko ze słuchu. W Krakowie skrzypek nawiązał też współpracę z "Piwnicą pod Baranami". Rok po jego śmierci do Kowar przyjechali artyści z Krakowa, by powspominać. Na scenie pod gołym niebem wystąpili między innymi: Agnieszka Chrzanowska, muzycy grupy "Tercet czyli Trio".

Autor tekstu: Jacek Kunikowski

Artykuł ilustruje obraz autorsta Romana Tryhubczaka ("Stefan Dymiter Cororo", 2003, olej, deska, 102x74).

http://www.youtube.com/watch?v=DO8qieYZ ... re=related

ten "grajek" uliczny wygral w BRD Supertalent w 2008 r
Barbara Kath

Postprzez tessa Pn, 02.03.2009 12:05

Basiu, piekna, ale jakze smutna historia :( Rownoczesnie dowodzi, ze prawdziwy talent zawsze sie przebije i ze czasem marzenia sie spelniaja :)
tessa

Postprzez MM Pn, 02.03.2009 15:32

Jak to cieszy ze talent sie nie zmarnowal ze ktos chcial pomoc , zdazaja sie na szczescie i takie przypadki .Zawsze sie zatrzymuje przy ulicznych grajkach.

Nie moge wkleic zdjecia , czy ktos wie co sie zmienilo w imageshack i gdzie teraz trzeba klikac .??
Kina Ty napewno wiesz !!!!
MM

Postprzez tessa Pn, 02.03.2009 16:04

MM, u mnie tez sie cos porobilo, nie moge wcale cytowac, jak klikne prawa mysza, tekst w ogole sie nie odznacza na niebiesko, a jak zrobie podglad, to sie caly wpis "cytuje". Po kiego grzyba, nie wiem :roll: Placunia trza na gwalt :D
tessa

Postprzez kinia0406 Pn, 02.03.2009 16:13

MM napisał(a):Nie moge wkleic zdjecia , czy ktos wie co sie zmienilo w imageshack i gdzie teraz trzeba klikac .??
Kina Ty napewno wiesz !!!!

teraz na samej górze

Obrazek
kinia0406

Postprzez MM Pn, 02.03.2009 17:15

Obrazek

Piekne dzieki KINIA :)
MM

Postprzez KAMIL Pn, 02.03.2009 18:10

Kinia podoba mi sie ta linia stron jakie masz otwarte!

wsrod gwiazd i ZTM WAWA jedno zwrocilo moja uwage - AUTOAGRESJA! hii
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL

Postprzez Rfechner Pn, 02.03.2009 18:49

Sprwdzam czy mnie sie uda wkleic ...oczywiscie moj widok z balkonu
Obrazek
Rfechner

Postprzez Rfechner Pn, 02.03.2009 18:50

Udalo sie ! Dzieki Kinia ! Pozdrawiam wszystkich! :)
Rfechner

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne