............. /Margines.........

Re: FOTOpstrykanie :):):) - ......... a' tak na Marginesie

Postprzez teremi Śr, 18.02.2009 10:14

jako ambitna uczennica zaczęłam od wersji trudniejszej jak się w praniu okazało, ale dzięki korepetycjom korzystając z uatwień, czyli widok-paski narzędzi zlikwidowałam haczyk przy "google" no i teraz juz w spokoju mogę kontemplować pociąg do...fotografii
Dobrze, ze podałaś tę inną ścieżkę dojścia do programu, bo mnie ten link "nie wchodził". Jak tak dalej pójdzie to będę sie doktoryzować z komputerofotografii.
teremi

Postprzez tessa Śr, 18.02.2009 10:16

A my dziekujemy bardzo, bardzo, baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo :P
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez teremi Śr, 18.02.2009 10:19

a teraz z innej beczki, bo nie sama fotografią człowiek żyje

Jak wspominałam w ramach warsztatów, kadra i uczniowie wybrali się do teatru. Najpierw była instrukcja, czyli:
1. Nie wolno robić zdjęć z lampą
2. Nie wolno w trakcie spektaklu
Niby człowiek to wie, ale taki wstęp zawsze się przyda. Po raz pierwszy w życiu szłam do teatru niezbyt dokładnie wiedząc na co idę (zawierzyłam organizatorom warsztatów, zapomniałam sprawdzić - wstyd) i dopiero na widowni zapytałam… o tytuł… nic mi nie mówił. Zasiadłam w moim ulubionym pierwszym rzędzie i zaczęło się – nie pamiętam kiedy ostatnio tak się spłakałam ze śmiechu i to od samego początku po ukłony na końcu. „Prywatna klinika” (J.Chapman, D.Freeman) w reżyserii Jerzego Bończaka, to doskonała terapia dla ludzi smutnych, zniechęconych. Leczy depresję jak żaden lek i przydaje się na taką smętną porę roku jak ta. Nie polecam osobom, które w teatrze szukają wyłącznie rzeczy wzniosłych, zmuszających do myślenia. Na tym spektaklu myślenie można wyłączyć i włączyć się do wspólnej z aktorami zabawy a dobry humor na resztę nocy/dnia ma się zapewniony.
Oczywiście są zdjęcia, ale… ja usiłowałam coś robić, ale wyszło to marnie. Mam jednak wytłumaczenie – bez lampy się nie da (moim aparacikiem i z moimi umiejętnościami). Było jednak wsparcie ze strony organizatorów.
Obrazek
Obrazek
teremi

Postprzez Rfechner Śr, 18.02.2009 11:31

dziekuje barrrdzooooooooooooo! Teraz musze znalezc czas na nauke. Ale pomalu i bedzie okey ! :)
Rfechner

Postprzez WAGA Śr, 18.02.2009 12:17

Placuniu! Własnie listonosz przedarł sie przez zaspy i przyniósł mi przesyłkę :D
Cuda, cuda, cuda :D

Nawet nie wiesz jak trafione w czasie - mam zakaz wychodzenia z domu :(
Baaaaaaaaaardzo dziekuję! :D

Tu tyle ciekawych lekcji i tyle zdolnych uczennic:)
Gratuluję Reni, Teremi, Tessie, ciotce, Harpii i Jance!
Wszystkie zdjecia piekne i wszystkie miejsca ciekawe :)

Placuniu mam pytanie. Czy program IrfanView jest lepszy od panita?
Bo ja uzywam painta, ale mam tez na komp. IranView ( komp. dostałam w spadku:))
A tak wyglada zima na południu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich i idę ogladać te cuda od Placunia :D
WAGA

Postprzez placunio Śr, 18.02.2009 13:12

Dołączam się do teremi –

i polecam! zobaczenie spektaklu „Prywatna klinika”

– nie da się oglądać tego spektaklu w spokoju,
śmiech i oklaski w trakcie, zabawa dla każdego … kto zechce się bawić.
Wierzę, że ktoś z Was, zobaczy ten spektakl, dlatego nie piszę nic więcej,
I jeszcze, - znakomita jest scenografia, dopracowana w szczegółach!

zdjęcie ze strony teatru

Obrazek

a WARTO!!! zobaczyć,
choćby tylko dla jednego aktora i dla jednej rewelacyjnej sceny =
- Maciej Mydlak / Woland/Piłat – z „Mistrza i Małgorzaty” / grający tu pijanego weterynarza w scenie
- jak bada się lisa... sztucznego!
poezja śmiechu, łzy same płyną…

Maciej Mydlak

Obrazek

Zdania ze sztuki / autorami jej są - jak juz pisała teremi - dwaj angielscy reżyserzy
John Chapman – autor wielu wystawianych fars w teatrze i Dave Frejman – autor wielu materiałów stworzonych dla znanego brytyjskiego komika Benny Hilla…

My już posługujemy się w rozmowach zdaniami ze sztuki, /kłania się od razu „SV”/

wiem, że Wy nie wiecie co to oznacza –
ale teremi zapewne się już śmieje :D :D

„mężczyzna, to jak przepalona żarówka”
czy
"to, że mężczyzna od czasu do czasu korzysta z taksówki, nie oznacza, że musi pozbyć się swojego samochodu"

-----------------

A tak na marginesie, zdecydowanie zmienił się nasz teatr, zdecydowanie na lepsze,
dużo się w nim dzieje, nie tylko na głównej scenie, na mniejszych też „Kameralna”i „Margines”
czy scena u Sewruka też przyciągają widzów.

Na ‘Marginesie” obejrzany dramat Mrożka „Zabawa” wywołał wiele myśli, skojarzeń z dniem dzisiejszym,
bo zabawy zawsze były i są, te najokrutniejsze też.
Nie wiem czy wspominałam, ale scena Margnes, liczy sobie tylko czterdzieści parę miejsc, dwa długie rzędy foteli. W „Zabawie” całą scenografią była pusta długa ściana, /w odległości od nas niecałe dwa metry/, grający aktorzy byli tuż przy nas i miało się wrażenie, że w tej „Zabawie” i my bierzemy udział, niestety…

Zdjęcia zrobione są na schodach, przed wejściem na „Margines”

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po spektaklu nic się nie chciało pstrykać, „Zabawa” poraziła!

-----------------------------

Wago, ale ci napadało, u nas też, ale nie tyle, więc łatwiej było lecieć na pocztę :D

Paint, to taki program, który dostaje się razem z Windowsem,
a różnica? niebo a ziemia :D
ale jeżeli ci starcza i radzisz sobie - co widać - doskonale!!! - więc tylko ... czekam na następne fotki :D
- miłego oglądania!!!
-------------------------------

pozdrawiam - z lekko przebijającym się slońcem przez chmury!!!
placunio

Postprzez teremi Śr, 18.02.2009 20:23

Placuniu na samą myśl o badaniu lisa chichoczę. Ja już zachęcam znajomych do odwiedzenia "Kliniki" zwłaszcza z takimi pielęgniarkami i lekarzem.

ja jednak w przerwie meczowej z inicjatywą łańcuszka dobroci a oto moja propozycja:

wiem, że część osób tak robi, ale nie wszystkie. Prawie każdy z nas dostaje coś od innych - zdjęcia nagrane na CD, koncerty zgrane z TV czy jakiekolwiek inne dobrodziejstwa kultury. Wiem, bo sama korzystam, że jedną z rozysyłających osób jest Placunio a moja propozycja jest - jak proponowano już na forum - zasadą "podaj dalej". Znacznie łatwiej jest przegrać i wysłać jedną plytę niż robić to w kilkunastu egzemplarzach, bo przede wszystkim czas a tak jak będziemy sobie to wzajemnie przekazywać, to zyskamy nie tylko dobra kulturalne , ale i wdzięczność wszystkich.

a teraz po tej "cennej" inicjatywie spadam oglądać siatkówkę
teremi

Postprzez kasja Śr, 18.02.2009 20:41

Placuniu,
jak zrobilas POCIAG??
tak tylko pytam... bo jestem jeszcze w powijakach jesli chodzi o wklejaniezdjec, ale tez w koncu sie za to wezme

jakos ostatnio nauczylam sie windows movie maker do sklejania filmow i prezentowania zdjec, a moze Wy macie cos lepszego?

pozdrowienia dla marginesu
kasja

Postprzez teremi Śr, 18.02.2009 22:14

to w podzięce za wrażenia sportowe a kaktus jest prawdziwy i osobisty

Obrazek
teremi

Postprzez tessa Śr, 18.02.2009 22:39

Teremi, ale chyba mimo wszystko ten twoj nowy aparat fotograficzny jest wypasiony :D
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez teremi Śr, 18.02.2009 22:40

eee tam miałam tylko dobrych nauczycieli obsługi aparatu
teremi

Postprzez Janka2 Śr, 18.02.2009 23:19

Dziękuję uczestnikom za obszerną relację i fotorelację ze spotkania warsztatowego. Miałaś Teremi rację, mam czego żałować. Ponieważ, jednak jesteście uczynne i dzielicie się wiedzą mam nadzieję być na bieżąco. Dzięki dzisiejszej lekcji odinstalowałam program Gogle Desktop, poszło sprawnie!
Placuniu pociąg jest cudny, miło się nim podróżuje.
Czy Wasz teatr wyrusza w trasy objazdowe? może z tą sztuką trafi do Szczecina? Chętnie bym zobaczyła. Teraz już wiem skąd nazwa tego wątku - Margines, czy to tylko zbieg okoliczności?
W poniedziałek będzie w Szczecinie KJ z piosenkami z teatru, mam bilety i już nie mogę się doczekać! A na marzec mam bilety na "Przyjazne dusze" Teatru Kwadrat - świetna obsada. Może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia, aparat wezmę, tak na wszelki wypadek. Bardzo żałowałam, że nie wzięłam aparatu w poniedziałek na koncert Grażyny Auguścik, bo pozwolili fotografować! Koncert był wspaniały, poświęcony muzyce A.Koniecznego i piosenkom Wandy Warskiej.
Teremi, kaktus wyhodowałaś piękny, te problemy z paprotką chyba były wyolbrzymione?

W podzięce za szkolenie i relację i wszystkie zamieszczane tu zdjęcia dzielę się ze wszystkimi odwiedzającymi ten wątek faworkami, które dzisiaj usmażyłam. Smacznego tłustego czwartku!

Obrazek
Janka2

Postprzez KAMIL Cz, 19.02.2009 01:32

teremi napisał(a):to w podzięce za wrażenia sportowe a kaktus jest prawdziwy i osobisty

Obrazek

fajna doniczka. o kaktusa juz nie wspomnajac :)
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL

Postprzez MM Cz, 19.02.2009 05:08

Nie bylo mnie tu troche i widze ze mam duzo zaleglosci .
Ifran View mam zalozone dzieki innej nauczycielce Kini , Kinia jak milo Cie znowu widziec ,
ale zmniejszyc nie potrafilam.
Teraz cwicze krok po kroku i za wszystkie inne rady bardzo cenne Dzieki Placunio .

Troche wielkiej wody , juz coraz cieplej
Obrazek

i nasze ptaszki
Obrazek
MM

Postprzez teremi Cz, 19.02.2009 08:54

Janko z paprotką to nic a nic nie przesadzilam, zamiast podlewać to zrobilam jej basen w doniczce. Potem suszyłam (według HP-owskich rad - czyli "w piekarniku) no i w sumie mocna zmarniala. Przesadziłam i bylo juz z nia dobrze, ale ostatnio kot zasmakowal w zieleninie i podgryzał młode gałązki. Kaktusa dostałam a został nabyty w jednym z hipermarketów - teraz się rozmnożył, czyli ma takie malutkie kwiatki na tym dużym.

Kamilu - doniczka ręcznie malowana przez niepelnosprawne dzieci w ramach warsztatów terapii zajęciowej - słuzy mi od lat do różnych kwiatów - ot taka przechodnia.
Podoba mi się Twoje zdjęcie stołu a przede wszystkim serweta

no nic biegnę ćwiczyć, czyli powarsztatowy syndrom pstrykacza zdjęć
teremi

Postprzez Małgosia Sz Cz, 19.02.2009 09:16

Teremi a ja bym chętnie zobaczyła Twoją ścianę, z tymi wszystkimi obrazami, zdjęciami, autografami i tak dalej. Może jeszcze więcej ćwiczeń we wnętrzu?
Małgosia Sz

Postprzez teremi Cz, 19.02.2009 09:30

Maszmunku - obiecuje obfotografować ściany, ale bez autografow tylko w stylu obrazowoukwieconym
chlip chlip - tylko nie mam statywu
teremi

Postprzez Małgosia Sz Cz, 19.02.2009 09:33

Teremi, ale w mieszkaniu można znaleźć jakieś sprzęty, na których można nieruchomo postawić aparat. MOże stół? Albo jakaś półka?
Ech ten statyw... :wink:
Małgosia Sz

Postprzez teremi Cz, 19.02.2009 10:32

to jeszcze musze poćwiczyć fotografowanie ze stolu i półek - na stole to się jakoś z aparatem zmieszczę, ale na półce? Maszmunku przeceniasz moje gabaryty :D
chwilowo padły baterie (tak tak Placuniu tyle robię zdjęć...albo zapominam wyłączyć aparat) no i ćwiczę temat" zdjęcia panoramiczne
Obrazek

a jak zrobić składankę z czterech zdjęć (obok i pod?)
teremi

Postprzez Agniś Cz, 19.02.2009 16:46

Teremi - czy to puchate wypełnienie doniczki to kot ??? :shock: :shock: :shock: :shock: :D :D :D :D

A to moje marzenie :
Obrazek

A w ogóle to wróciłam z Jury Krakowsko - Częstochowskiej - było magicznie, 70 cm śniegu i piękne okolice - bajka !
Basen w hotelu, dobre jedzonko i żeby nie te 8 godzin dziennie nasiadówki zawodowej - to byłyby wczasy w raju zimowym :)
Agniś

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne