HYDE PARK

Re: HYDE PARK

Postprzez MarysiaB Śr, 03.12.2008 06:55

A u mnie niebo w pierwszym dniu lata wygladalo tak:

Obrazek
Zdjęcie: Jimmy Ward (nie znam)

Jowisz + Wenus + Księżyc = :)

Dobrego dnia.

Wiecej emotek:
http://www.smh.com.au/photogallery/2008 ... 81056.html
MarysiaB

Postprzez ZENOBIA Śr, 03.12.2008 13:07

allle piekne ! :shock:
dzieki Marysiu ! /a moge sie przyznac ze po obejrzeniu tych cudnosci troszke mniej jakby juz mam stracha przed nieskonczonoscia wszechswiata ? :oops: /
odniosłam sie.
ZENOBIA

Postprzez M.C. Śr, 03.12.2008 17:58

Hihihi, Kuzynka Precyzja czuwa! AVE! Dzieki Kangurzyco..., ale jakby sie tak przyjrzec od strony podswiadomosci, to w gruncie rzeczy Jowisz, Mars dwa bratanki, ne? Hihi..., no i cala reszta nam sie zgadza, ksiezyc i wszechswiat i Wenus.

PS Kangurzyco dalabys jakies opowiesci szkolne. U mnie takie glownie ostatnio na tapecie..., wczoraj wojny kolonijne...

Pozdrawiam Druhny mgielnie. Dzisiaj wojna miedzy mgla i sloncem. CUDNIE!
M.C.

Postprzez Bromba Śr, 03.12.2008 20:22

Obrazek
Ama et fac quod vis.
Bromba

Postprzez M.C. Śr, 03.12.2008 20:47

Moze to przez ten rok przestepny? To tak w temacie zabobonow pana Skurskiego.
M.C.

Postprzez nicholas.crestone Cz, 04.12.2008 03:30

MarysiaB Wt, 02.12.2008 22:55
"A u mnie niebo w pierwszym dniu lata wygladalo tak"

Lato w tym roku 3 tygodnie wcześniej? Kto to zarzadził? Al Gore?

Letnie przesilenie na Południowej Półkuli wypada 21 grudnia. Na Północnej Półkuli wypada wtedy zimowe przesilenie. Dla zainteresowanych dodam, że to jest dokładnie to samo zjawisko.
nicholas.crestone

Postprzez Marysia Cz, 04.12.2008 09:55

O...Mikołaj forumowy się pojawił....
Marysia

Postprzez nemo Cz, 04.12.2008 10:18

morze mówicie o innej półkuli?.. a bo to jedna południowa półkula jest? :!:
:D
300 dni później. wszystko było tak samo....
wszystko się zmieniło. i to był konstans.
nemo

Postprzez Ściana Cz, 04.12.2008 11:38

Ja w sprawie lata ... bo to cholernie ciekawy temat, zwlaszcza jak za oknem dziad mróz...

"The seasons are popularly considered in some Western countries to start at the equinoxes and solstices, based on astronomical reckoning. Thus, in the Northern hemisphere, based on astronomy, summer begins on the day of the June solstice and ends on the September equinox. When it is summer in the northern hemisphere it is winter in the southern hemisphere, and vice versa. But, because the seasonal lag is less than 1/10th of a year (except near large bodies of water), the meteorological start of the season, which is based on average temperature patterns, precedes by about three weeks the start of the astronomical season."
zrodlo: Internet: Wikipedia

Western countries, phi!!!

U mnie na ten przyklad lato przypada na okolo 5 maja (wedlug chinskiego kalendarza). Tra la la la!
Ściana

Postprzez MarysiaB Cz, 04.12.2008 11:45

Tak, NC, u mnie wszystko na glowie, razem z kalendarzem, no i ze mna, wiadomo, bo mieszkam w Australii ponad 12 lat i nie wiem, kiedy w tutejszym kalendarzu zaczyna sie lato. Zeby sie pograzyc dodam, ze jesien rozpoczyna sie 1 marca, zima – 1 czerwca, a wiosna – 1 wrzesnia. A teraz pogoogluj sobie, moze sie dowiesz, ze sa kraje na swiecie, ktore stosuja inny podzial na pory roku, nie astronomiczny, a np. meteorologiczny (kalendarzowy).
MarysiaB

Postprzez Ściana Cz, 04.12.2008 11:50

PIERWSZA!!!
Ściana

Postprzez MarysiaB Cz, 04.12.2008 11:54

Phi, a ja to wiem bez Wikipedii.
MarysiaB

Postprzez Ściana Cz, 04.12.2008 12:06

Ze niby w pierwszym dniu lata Stary zabiera kabel i szlaban na Wikipedie?

Pozdrawiam Cie Kangurzyco.
Twoja Ulubiona Kotka na Rozgrzanym Dachu.
Ściana

Postprzez kmaciej Cz, 04.12.2008 13:26

Klaniam sie dziekujac za lekcje bo choc wiedzialam skad sie biora daty 21 to zrozumialam dlaczego dzieci w szkole maja taki zamet w glowie i trudno im poprawnie odpowiedziec na niby proste pytanie jaka mamy pore roku. Nauczyciele opisujac pory roku koncentruja sie na pogodzie , nie na dlugosci dnia .
Za oknem snieg i mroz a tu ciagle jesien.
Pozdrawiam.
kmaciej

Postprzez MarysiaB Pt, 05.12.2008 08:51

Cze, melduje sie Wasze kuku na muniu, czyli przesilenie letnie. Dzisiaj, jeszcze w lozku, przypomnialam sobie, o czym chcialam przedprzedwczoraj napisac, a czego nie wymienilam na koniec. A mianowicie o filmie Australia, ktory wyswietlaja u mnie od 26 listopada. Uroczysta premiera z aktorami (Nicole Kidman, Hugh Jackman, Bryan Brown, David Wenham, Jack Thompson, Brandon Walters – trzynastolatek, Aborygen z Broom, wypatrzony przez czlowieka od castingu na basenie) i rezyserem (Baz Luhrmann – Romeo+Juliet i Moulin Rouge!) odbyla sie tydzien wczesniej w Sydney. Planuje w wolnej dluzszej chwili (bedzie taka nie o 8 rano i nie po polnocy?) wybrac sie do kina, niestety, chyba sama, bo Stary nie lubi „tej zimnej ryby”. (A o kogoz to moze chodzic?) W prasie recenzje przychylne, ale bez przesady, takie 3+. Film niezly, ale masterpiece to nie jest. Glowne zarzuty, ze dluzyzny, czasami przegadany, chwilami teatralny, a przede wszystkim - za dlugi (2 godziny 40 minut). Luhrmann na to: “I make a joke that [Australia] is 2½ hours because every single person in the country is in the movie”. Tak, rzeczywiscie, tam jest wszystko: Drover, czyli australijski kowboj przeganiajacy bydlo przez pol kontynentu, angielska arystokratka - Lady Sarah Ashley, Aborygeni i „stolen generation”, a na koniec bombardownie Darwin przez Japonczykow. No i oczywiscie milosc, co uniwersalne. Zdjecia podobno cudnej urody. Przed uroczysta premiera w Sydney rezyser wyjawil, ze mial ambicje zrobic australijskie Przeminelo z wiatrem, zdajac jednak sobie sprawe, ze taki film w starym stylu to spore ryzyko. Mowi sie – trudno. Natomiast Nicole Kidman, miejscowa ikona, ze od dziecka marzyla, zeby zagrac w czyms znaczacym, klasycznym w rodzimej kinematografii. (Jest juz na dobrej drodze, bo jak na razie to najdrozsza tutejsza produkcja filmowa – 130 mln USA dol.) Poza tym byc moze jest to jej ostatnia rola, bo planuje powiekszac rodzine i oddac sie macierzynstwu. Nie wiem tylko, czy to bylo na serio, czy jednak czesc kampanii reklamowej. Co mi sie podoba w Australii, jeszcze przed seansem? Ze zostala zrobiona przez prawdziwych, niepodrabianych Australijczykow. Bo w dzisiejszych czasach roznie to bywa. Ogladam zapowiedz filmu i serce mi sie raduje, bo czuje tutejsze klimaty. Kiedy Drover (Hugh Jackman) wita Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman), to jest to 100% cukru w cukrze. Ale niektorzy recenzenci i na to kreca nosami. (Bo to zadowolisz!) Ze niby tej australijskosci, swojskosci tak duzo, ze az irytuje. W Sydney Nicole K. calkiem poszla w egzaltacje, stwierdzajac: “This is a celebration for me and hopefully for this country”. A tego to akurat sie obawiam, jak wszystkich filmow, ktore maja sprostac innym oczekiwaniom niz artystyczne. (Patrz: Katyń, ktory moim najskromniejszym ze skromnych zdan, zasluzenie nie otrzymal Oskara.) A tu oczekiwania sa ogromne i roznorakie - Australia ma nawet zwrocic oczy swiata na jego koniec i przyciagnac turystow! Bylby to juz nie Gone with the Wind, a Crocodile Dundee.
Krytycy wymyslaja i draza, a zwykli widzowie ruszyli do kin, o czym swiadcza miliony zarobione przez pierwszy weekend. Dzisiaj namawialam Piotrka, zeby sie ze mna wybral. Odpowiedz: „Mama, uwierz mi, wszystko, co bede tam robil, to rujnowal (!) twoj nastroj”.
OK, jak zobacze na wlasne oczodoly, to dam Wam znac, co i jak naprawde.
Tu mozna obejrzec zdjecia:
http://www.aol.com.au/movies/gallery/au ... lery.jhtml

a tu zwiastun na stronie oficjalnej filmu:
http://www.australiamovie.com/
Ostatnio edytowano Pt, 05.12.2008 10:57 przez MarysiaB, łącznie edytowano 1 raz
MarysiaB

Postprzez Agniś Pt, 05.12.2008 09:19

Marysiu B,
Pięknego lata!

Zdjęcie jest niesamowite - a widać to tez tak gołym okiem ?? NIESAMOWITE !!!
Agniś

Postprzez MarysiaB Pt, 05.12.2008 10:19

Agnis, tak sie akurat ustawily planety i wygladal ksiezyc 1 grudnia. Jowisz i Wenus "obok" siebie to chyba nawet wczesniej. Zdjecia zostaly nadeslane przez czytelnikow. Podobno usmiech najladniej wyszedl w Australii Zachodniej, bo tam "buzka" byla blizej "oczek".
Dziekuje, dzisiaj juz przygrzalo. Pozdrawiam. :)

Ps. Stary wrocil z podworka.
- Wiecie, jak sie zrobilo zimno! Normalnie zima.
- Taaak? A jutro ile?
- Minus 5.
MarysiaB

Postprzez placunio Pt, 05.12.2008 12:31

Pozdrawiam HP, tylko wpadam i zostawiam księżyc z – Supraśla
Obrazek

(a najfajniejsze miejsce, z którego oglądamy i pstrykamy księżyc to nasza wanna w łazience…)
placunio

Postprzez Marysia Pt, 05.12.2008 12:52

Placunio, i tak razem w tej wannie? :lol: Fajnie!
Marysia

Postprzez Jadzia Pt, 05.12.2008 13:50

Marysiu, zazraszczasz?, ja tez! :D
Jadzia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne