Ja też nie mam więc póki co jestem na etapie marzeń ale na szaszłyk jest rada. Weź patelnię i rozgrzej porządnie najlepiej taką teflonową i połóż na nią szaszlyk. przewracaj co chwilę żeby się nie przypalił.
hiii mi też się czasem rozpada no ale nie o wygląd tu chodzi. Zapiekankę zrobiłam kiedyś przypadkiem. Wpadli znajomi głodni byli a ja w lodówce miałam resztkę sera dwa jajuszka pomidora kiełbasę i chleb. Jajeśnica by nie wyszła a tak pojedli, popili herbatki z pigwą i wszyscy byli zadowoleni.
a tak przy okazji ekspresowego i kreatywnego gotowania z wykorzystaniem resztek jedzenia
Moskole
gotowane ziemniaki mąka sól jajko
ziemniaki rozgniatamy dodajemy mąkę i jako doprawiamy solą. Trzeba dobrze wymieszać żeby wszystko się ładnie połączyło. Jesli ciasto za bardzo klei się do palców dodajemy jeszcze trochę mąki. Formujemy z ciasta małe okrągłe placuszki i pieczemy na rozgrzanej posypaej mąką patelni. Najlepiej smakują z masłem czosnkowym (rozgnieciony czosnek mieszamy z masłem i szczyptą soli)
miło mi że smakuje. W kwestii przypraw mozna dodać wszystko co się chce. To jest największą zaletą tej zapiekanki bo można wykorzystać wszystko, paprykę parówki, ser pleśniowy, zwykły, pieczarki, boczek itp.
ugotowane, całe ziemniaki (mniej więcej szt 3) żółty ser kiełbasa zwyczajna/kabanos jajko brokuły obgotowane
ziemniaki kroimy w plasterki, kiełbasę też. Ser trzemy a jak nam sie nie chce to kroimy w plastry. Podpiekamy najpierw kiełbasę potem ziemniaki tak żeby się zrumieniły dodajemy brokuły rozbijamy do tego jajko na wierzch kładziemy ser i przykrywamy pokrywka. i gotowe
wina wypij ile wlezie żeby się zdezynfekować po tym bigosie. Podziwiam za odwagę. Ja dziś się zastanawiam co zjeść na kolację i coś mnie smaki biorą na kiełbaskę pieczoną z cebulką...
kilka ciasteczek pełnoziarnistych (ja miałam złotokłose z kokosem) banan garść rodzynek garść orzechów (ja miałam fistaszki) odrobina tartej czekolady szczypta sproszkowanej wanilii jogurt naturalny
ciasteczka pokruszyć (ale nie tak strasznie dokumentnie) orzechy utłuc banana pokroić w plastry. jogurt wymieszać z wanilią i rodzynkami, dodac banana. Część ciastek i orzechów wsypać na spód dużej szklanki wylać jogurt z bananem i rodzynkami na wierzch reszta ciastek i orzchów i jeszcze łużeczka jogurtu. Posypać czekoladą. Pożywne i smaczne.
No i oczywiście boczkowe szaleńtwo
pare plastrów boczku pare pomidorków koktajlowych ćwierć bagietki sól bazylia oregano oliwa
boczek smażyć na patelni żeby się zrobił chrupki. w połowie pieczenia boczku dodać całe pomidorki i odrobinę je przypiec. Bagietkę pokroić w takie male kanapeczki wrzucić na rozgrzaną oliwę posypać solą bazylią i oregano trzymać twardo na patelni aż się zrumieni. Wymieszać wszystko razem na talerz