NALESNIKI
1 szklanka mleka
0.5 szklanki wody
1 szklanka maki
3 jajka
szczypta soli
lyzka oleju
-Jajka+maka - zmiksowac na gladka mase.
- Powoli wlewac mleko z woda, tak zeby nie porobily sie grudy, ale jesli nawet powstana.. .to nic nie szkodzi
-dodac szczypte soli i lyzke oleju.
Nalezy bardzo dobrze rozgrzac patelnie! Jezeli standardowo nie wychodzi nam pierwszy nalesnik - oznacza to ze nie patelnia byla za slabo rozgrzana.
W zaleznosci od jakosci patelni (najlepiej nowsza, z niezniszczona powloka, wtedy nalesniki beda idealnie odchodzic bez tluszczu)
Wlewamy lyzka do zupy ciasto nalesnikowe, rownomiernie na cala patelnie. Gdy brzegi zaczna odchodzic, nalezy podwazyc drewniana lopatka nalesnik i przewrocic na druga strone.
Z CZYM:
A. Usmazona piers z kurczaka, pieczarki, kukurydza + sos np. slodko kwasny
B. Szynka + ser zolty + keczup + pomidor
C. Usmazone mieso mielone + sos po bolonsku
D. Dzem
E. Twarog, cukier, smietana
itp...
Najlepiej podsmazyc
Z tej porcji wyjdzie 2 dniowy obiad, sniadanie, kolacja