chleb

Smacznie

chleb

Postprzez Dorota Turowska Wt, 29.03.2005 17:37

Mimo moich nikłych zdolności kulinarnych zawsze był doskonały. Polecam wszystkim mało zdolnym kulinarnie i zdolnym oczywiście też. Potrzebna miska i łyżka. Dwie keksowe blaszki, natłuszczone i wysypane płatkami owsianymi, napełnimy je troszkę ponad połowę.
Chleb będziemy piec 1 godz. w temp. 200 C. Jeżeli piekarnik z termoobiegiem, trochę krócej.Można wstawić do zimnego piekarnika, wtedy czas pieczenia oczywiście będzie trochę dłuższy.
Składniki:
1kg mąki poznańskiej
1 l. wody
1 paczka drożdży (100 g )
1 szlanka ziaren słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków kukurydzianych
3 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Czekamy aż ciasto podrośnie. Przekładamy do blaszek i pieczemy.
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31

Chleb

Postprzez ZUZA Wt, 29.03.2005 19:17

Przepis na chleb!!Wspanialy pomysl!!Z przyjemnoscia go upieke!!!
ZUZA
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 05.03.2005 09:47
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Krystyna Janda Śr, 30.03.2005 08:27

Cudnie!
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Postprzez kmaciej Pn, 18.04.2005 04:45

zrobilam, bardzo dobry przepis, dziekuje
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13

chleb

Postprzez Dorota Turowska Cz, 21.04.2005 21:50

Cieszę się, że przepis sprawdził się. Pozdrawiam.
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31

Postprzez sonia Cz, 21.04.2005 23:01

Myslałam ze tu Staszek zostawił jakis rymowany przepis na chleb, bo ja nie zdazyłam dzisiaj/wczoraj kupic....
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez kmaciej Pt, 06.05.2005 02:47

swietny przepis , rozdalam juz wsrod swoich znajomych (zarowno chleb jak przepis) , sprawdzili , wychodzi i smakuje
dzieki
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13

wiejski chlebek...

Postprzez anya_anya Pt, 15.07.2005 18:15

Piferko....
to wcale nie jest tak, jak piszesz....
Moja babcia, choć teraz może nie tak często jak dawniej, piecze wspaniały chlebek...
Taki właśnie z brązową, grubą skórką...Na specjalnie przygotowanym zakwasie (stąd lekko kwaskowy posmak chlebka)...Piecze go w takim specjalnym piecu, w którym najpierw rozpala się grube kawałki drewna a potem ustawia na nich takie duże blachy z masą chlebkową w środku....Chlebek najlepszy jest jak jest jeszcze cieplutki (choć podobno wtedy nie najzdrowszy)...Pychotka...A jak jest jescze do tego taki swojski, "babciowy" smalec i swojski, "babciowy" ogórek kiszony....MNIAM... :o)
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa





Powrót do Przepisy kulinarne