CIASTO: 40 dag mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyzki kakao, 20 dag margaryny,
5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do piecz.
Masa: 1 kg twarogu, 1 łyżka margaryny, 30 dag cukru, 2 łyzki mąki ziemn., 4 jaja,
rodzynki.
Zagnieść ciasto, podzielić 2 części i wstawić na 2 godz. do lodówki.Rodzynki zalać wrzątkiem, żeby zrobiły się "jędrne" i odstawic do przestudzenia.Prostokatna bleszkę wysmarować i posypaś bułką tartą.Piekarnik zagrzać do 180 st.
Krótko przed wyjęciem ciasta zrobic masę: twaróg zmielić, margarynę utrzeć z cukrem żółtkami , dodawać partiami twaróg, rodzynki, mąkę ziem., ubić białka dodać do masy i lekko, dokładnie wymieszać.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę 1 część ciasta wylać masę, zetrzec 2 część ciasta. Piec ok. godziny, piekarnik wyłączyć, lekko otworzyć i zostawić w nim sernik do ostygniecia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.