............. /Margines.........

Re: ......... a' tak na Marginesie ......

Postprzez anya_anya N, 08.02.2009 15:23

placunio napisał(a):już dawno miałam napisać... co z ta pigwą?
można wiele :D :D

Lecę od początku –

Gdy już jesienią, późną zerwiemy ją z krzaków, /uwaga na kolce na gałązkach!/ przynosimy do domu, myjemy w wodzie, a potem siadamy wygodnie w fotelu, nastawiamy na początku ulubioną muzykę i kroimy owoce na pół, usuwamy ze środka pestki, potem kroimy na drobne paseczki. Wrzucamy do naczynia lub słoika /wtedy ciaśniej i więcej się upchnie/, przesypując co rusz cukrem.
Żmudne to rzecz jasna zajęcie, ale zawsze możemy zamienić muzykę na taki program telewizyjny, który nas irytuje, to wtedy krojenie poleci błyskawicznie :D
Acha, dodatkowo ratuje nas, wprowadzona przeze mnie zasada,
ostatnia butelka z ubiegłorocznych zapasów jest rozpijana w tym właśnie momencie!
to po to, aby nie jęczeć, że ciężko się kroi, bo widok i smak tego co tworzymy wynagradza jęczenie…

No to mamy owoce pokrojone, zasypane cukrem, przykryte pergaminem, my wykończeni wysączamy ostatnie kropelki z butelki. Odstawiamy naczynie na bok i to koniec trudu, odtąd tylko zachwyt.

Przez tydzień /mniej więcej/ owoce puszczają sok /czasami przemieszać/.

Po tygodniu, przekładamy do większego już naczynia i wlewamy spirytus.

Stoi to cztery tygodnie /też od czasu do czasu, mieszamy, ach! ten obłędny zapach!!!/.

Po czterech tygodniach – ostatnia prosta,
wyjmujemy wszystkie owoce z zalewy, odciskamy, przecedzamy /metoda dowolna, sitko, ściereczka…/
do zalewy wlewamy wódkę 40% i mieszamy i rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy.
Chowamy, wręcz ukrywamy, na dwa miesiące, a potem…
na zdrowie!!! i „ku spokojności” się raczymy…

czyli :
- zbieramy DWA kg dojrzałej pigwy, albo jeszcze lepiej, niech przyjaciele dowiozą
- JEDEN kilogram cukru
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki 40 procentowej

A teraz co z tymi owocami, które zostały z zalewy, wiadomo, że to sama pychota,
do herbaty, do jogurtów, no i do szarlotki służą,
czyli robimy kruche ciasto /tu przepisów jest co nie mara, każdy ma swoje wypróbowane, dlatego nie podaję, chyba, żeby ktoś potrzebował/,
rozkładamy ciasto na blaszce, wrzucamy owoce i przykrywamy resztą ciasta, jak kruszonkę,
wkładamy do pieca, zapach w domu obłędny, ćwiczymy cierpliwość, a tu ponad pół godziny się piecze, za to po wyjęciu z pieca niebo w gębie...

Owoce te bez problemu można długo przechowywać w lodówce, a że w zamrażarce trzymamy też przygotowane wcześniej surowe ciasto, więc w każdej chwili – gdy najdzie ochota, nie mówiąc o pukających gościach do drzwi, wyciągamy z lodówki i do pieca…

mmmm...rozmarzyłam się...
Pi
anya_anya

Re: NAUKA wklejania zdjęć na FORUM!! - ... a' tak na Marginesie

Postprzez tessa N, 08.02.2009 20:47

Proponuje kurs wklejania zdjec przeniesc do dzialu "Pomoz mi". Bedzie latwiejszy do znalezienia w razie potrzeby, a takze wszyscy nowi forumowicze, ktorzy do nas dolacza, moze skorzystaja?
Idem - nastepne nauki obslugi komputera :idea:
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez Brzoza N, 08.02.2009 20:49

Ooooooo jakie pysznosci! Ja w tym roku wlasnie po raz pierwszy samodzielnie zrobilam pigwowke, ktos mi dal przepis, b. podobny, tylko po pierwszym zlaniu doradzono mi zrobic drugie zalanie wodka to wyjdzie slabsza nalewka, lagodniejsza. Ale nie wiedzialam, ze takie zmacerowane owoce pigwy nadaja sie do wypiekow! Szarlotka z pigwy, wspaniala musi byc, w przyszlym roku tez upieke! :D
Dziekuje Placuniowy przepis Anya-Anya!
Napelnij serce miloscia, pluca swiezym powietrzem a glowe dobrymi myslami. Bo zycie jest piekne!
:-)
Brzoza

Postprzez placunio N, 08.02.2009 23:12

Kajsa - na pw napisz adres, wyślę płytkę z programem
Wago, ty nie masz, ja mam, czyli razem mamy TVP Kultura :D
po to właśnie czasami coś oznajmiam, aby się podzielić...
a za niebo wyjąatkowo dziękuję, bo u nas kapie, kapie i kapie

-----------------------------------------
W związku, że wymieniłam różne techniczne sprzety, dalszy ciag dalszy moich remamentów komputerowo -płytowo -programowo- szufladowych ...
znalazłam takie następne "cudka",
aby sie nie zagubiły, wklejam tu...

Rozmowa Magdy Umer z Jeremi Przyborą , /TVP Kultura/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OluB - calość czeka na ciebie, ściskamy niezmiennie!!!

---------------------------------------------
soulinko ja też dziękuję za ciepło!!!,
gdyby mój M przeczytał rano, że zapraszają na szarlotkę w Trójmieście, to teraz byśmy stamtąd wracali!
wpadaj do nas częściej!
---------------------------------------
ciotka - chyba te trampki to wypróbujesz dopiero u nas, bo ja znowu "nie mam nóżki", wiadomo, gdyby kózka nie skakała ... WASZ port coraz dalej niż bliżej! i jeszcze moi coś marudzą, że daleko, a przecież my nie pieszo by szli... ty to rozumialabym, że mając nowe trampki i jeszcze w ramach odchudzania pieszo do nas, jak najbardziej wskazane :D
Wszystkiego dobrego na nowej drodze do pracy!!! udanego startu życzymy.

- jak tam Peszek?
oj, od razu zobaczyłam Jaśminowców pod sceną na naszym dziedzińcu w zamku, no to macham do nich ze wspomnieniem, i gwizdka, i przytupów i pigwówki też

Obrazek

anyanya - jak o pigwówce napisałam, to tak czekałam i nic, więc wymysliłam, że cię nie ma na planecie ziemia :D dobrze, że wróciłaś, zaraz lody puszczą, i sezon trza otwierać !!!
---------------------------------------------------
Brzozo, czy ja widziałam to zdjęcie z AO?, czy ono było czy nie? już chyba mam omamy...
a szarlotka z pigwy boska!!!
--------------------------------------------
z braku czasu, a chciałabym jeszcze coś fajnego podpowiedziec WAM w sprawie wklejania zdjęć, nie zamykam tematu, jak już zakończę, wtedy postaram się całość pozbierać w jedno i gdzies umieszczę całość, aby każdy mógł do tematu wrócić i sie nauczyć lub przypomnieć,
tessa, pozdrawiam, i nie ma siły, aby sie nam nie udało!!! odezwę się jak złapię te minuty, które ciągle są szybsze niż ja
------------------------------------------------

teremi - nie śpij tyle, już za parę dni za dni parę, weżmiesz aparat swój i ...
na plener czas wyruszyć przyjdzie pora!!! gotowaś???????
placunio

Postprzez Brzoza N, 08.02.2009 23:48

Placuniu, nie masz zadnych omamow, nauczylam sie wklejac zdjecia i linki do zdjec, sa na stronie 344 :)
A szarlotkopigwowki na pewno smakuja znakomicie, juz to sobie wyobrazam moimi kubkami smakowymi. Ktos mi mowil, ze z tych owocow po zlaniu nalewki wychodza tez fajne dzemy! Pewnie tak, zwlaszcza, ze chyba sa troche takie "z pradem" po kilku tygodniach lezakowania wspolnie ze spirytusem i wodka :D
Pozdrawiam serdecznie i jak zawsze rozgladam sie za fajnymi fotkami na Forum, teraz dzieki Twoim naukom na pewno wiecej ich bedzie. Ja tez postaram sie cos wkleic jak bede miec nieco porzadku w swoim komputerze i w zewnetrznej pamieci do zdjec, bo jak na razie to tylko na chybil trafil cos znajduje, a nie to co szukam! Czy ktos zna prosty sposob jak sobie to wszystko zorganizowac? Bo ja mam przeszlo 10 tys. zdjec, ale nie umiem nad nimi zapanowac! Niektore wpisuja mi sie z kopiami i jakby w malym formacie; zauwazylam tez, ze niektore maja po kropce rozszerzenie .JPG a niektore .jpg i to tez ma znaczenie. Osobnym problemem sa filmiki - niektore odtwarzaja sie bez problelmu a niektore za chiny ludowe, bo suwak od razu zjezdza od lewej do prawej strony a projekcji nie ma! :oops:
Napelnij serce miloscia, pluca swiezym powietrzem a glowe dobrymi myslami. Bo zycie jest piekne!
:-)
Brzoza

Postprzez teremi Pn, 09.02.2009 19:19

Piekna ta Umer oj piękna. Mnie zawsze Ona kojarzy się z piosenką
"za naszym oknem
pada deszcz..."
i z Kabaretem Starszych Panów
dzieki Placuniu i mam nadzieje na więcej
a tak na marginesie... to nauka wklejanie zdjęć, to nie był już plener? - myslałam, że to to bo i trwał 2 dni i fotografia i nauka - fakt widoki miałam marne, bo ekran monitora, ale za to w duszy i na wklejanych zdjęciach... ale jeżeli czeka mnie jeszcze jakis inny plener, to zdradź więcej szczegółów - paszport mam, pieniądze jak każdy w ograniczonych ilościach, nie mam biletu a lotnicze to trzeba chyba wcześniej no i nie wiem jaki komplet ciuchów przygotować - ciepłe czy zimne kraje, góry, lasy czy doliny no i sama rozumiesz te wszystkie z tym związane detale - tupię niecierpliwie już teraz a Ty taka tajemnicza... może to Ty jedziesz na plener i mnie ze soba pomyliłaś
......eeeee nie da się pomylić - no nie bądź taka - napisz cos więcej i czy to o mnie chodzi i o plener - dziś za oknem miałam piękne widoki - w dzień słońce, nocą pełnia

no i żeby było wiadome iz nauka nie poszła w las
Obrazek
teremi

Postprzez ZENOBIA Pn, 09.02.2009 22:52

TEREMI ! To Twoja psiulka ? ojej !śliczności :)
odniosłam sie.
ZENOBIA

Postprzez placunio Wt, 10.02.2009 00:50

dalsze porządki sobotnio - niedzielne,
koncert "Nastroje - Nas Troje" Opole 1977, prowadziła go Agnieszka Osiecka
/TVP Kulura oczywiście/
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brzozo, ze zdjęciami to ja też cały czas walczę, od dawna już je segreguję tematycznie,
np. brzozy do brzóz :D - mam pozakładane w komputerze działy, typu koncerty czy
przyroda (morze góry, lasy) itd... do tego wrócę... pozdrawiam,
dziel się z nami swoimi fotkami, / stolicę też bardzo lubię oglądać /
------------------

teremi - wiedziałam, że nie uwierzysz!!! a przeciez nawet Marysia od razu wiedziała, że to oczywista oczywistość, skoro była szansa, to spontanicznie wpisałam cię na listę! i chyba dobrze? połączysz przyjemne z pożytecznym, zamiast pod kocykiem przy piecu w domu, przelecisz się po polach i lasach czyli zdrowie, dodatkowa wiedza nigdy nie zaszkodzi, a umiejętności co nabędziesz, to podzielisz się przecież z innymi na forum. Z tego co wiem, grupa siedmioosobowa, wykładowcy z wiedzą i duszą, no i wiele ma być atrakcji.
Zabieraj dobre, wygodne buty, czapkę i ... potwierdż, że przyjedziesz /opłata drobna, więc co się zastanawiać!!!/ przygoda czeka na cię!!!
placunio

Postprzez placunio Wt, 10.02.2009 00:57

zostawię jeszcze moje niebo nad jeziorem, sprzed dwóch dni,
czy to nie TEATR???????????

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trudno aż było odejść z tego miejsca...

dobrej nocy!
placunio

Postprzez teremi Wt, 10.02.2009 09:16

o kurcze ale noc na tych zdjęciach

Placuniu na ten plener tylko buty wygodne i czapka na mnie wystarczą? a cała reszta - taka golutka mam być? - to mi sie podoba, bo wiem teraz, że ten plener musi być w ciepłych krajach a teraz najcieplej u Kangurzycy - oczywiście, ze lecę (siedem osób? w tym wykładowcy? - jakoś mała ta grupka a mnie uczono, że najlepiej to się uczyć od innych uczących, ale wiadomo - ważna jest jakość a nie ilość). Przy takiej tam perspektywie pleneru to nawet dużo rzeczy zabierać nie muszę.
teremi

Postprzez placunio Śr, 11.02.2009 21:49

Czy przed chwilą oglądałaś teremi – /a może jeszcze i ktoś?/- spotkanie w Moskwie,
oj, zabrakło niewiele, a byłaby „mała Moskwa” …
nic to, w rewanżu, my będziemy górą!!!

W ostatnią niedzielę my wspieraliśmy swoich w boju, gardeł nie żałowaliśmy!!!
było też pięknie, mnóstwo ekspresji i emocji…
a jeszcze byliśmy świadkami wydarzenia, podpisano umowę /na szczeblu najwyższym/
o budowie nowej hali w naszym mieście – i to może nic wielkiego – ale w niej mają odbywać się mistrzostwa świata w 2014r – teremi, czuj się więc już zaproszona…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

soulinko - macham w twoją stronę!

ostatnim fragmentem "fotonauki" będzie pomoc w opanowaniu programu do przeglądania, obrabiania,
zmniejszania, tworzenia napisów na zdjęciach, zdjęcia panoramiczne - składanki itp.
własnie piszę dokładną instrukcję, KAŻDY jak skorzysta, "zmusi się" :D , zechce nauczyć będzie umial wszystko zrobić ze zdjęciami...

tessa - bądż gotowa :D :D
pozdrawiam - do rychłego!
placunio

Postprzez teremi Śr, 11.02.2009 21:55

Placuniu za zaproszenie już dziękuję - kurczenkola tu jedno na plener, drugie na mistrzostwa - uuffff
oczywiście, że oglądałam i to była wielka Moskwa - jakoś tylko widownia taka smętna, nie to co w kraju(dzieki za zdjęcia)
teremi

Postprzez tessa Śr, 11.02.2009 22:18

Zobacze Placuniu, czy sie da cos zrobic, bo Imageshack zablokowal mi przesylanie zdjec z mojego komputera i wymaga zaplaty za kazda probe przeslania fotki. Zdjecia sie laduja po czym wyskakuje cos w formie rachunku do zaplacenia i dalej juz nie moge zrobic zadnej innej manipulacji. :(
Jedynym wyjsciem bylaby zmiana mojego adresu mailowego, a tego nie chce robic, bo wszystko co mam w komputerze musialabym zmieniac, za duzo zachodu. Nie przejmuj sie tym. Moze za pare miesiecy jak zobacza, ze nic nie przesylam wywala mnie z ich bazy danych jesli nie, to trudno :?
Natomiast program, do zmniejszania zdjec swietnie funkcjonuje, moje wszystkie fotki przechodza od razu przez Irfanview i nic wiecej nie musze robic. Dziekuje ta droga twojemu mezowi za informacje. :) Pozdrawiam.
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
tessa

Postprzez placunio Cz, 12.02.2009 19:52

tessaaaaaaaaaaaaa ...

coż to jest drobne STO godzin tropienia "czegoś co nie idzie"

- ważny jest efekt!!!

hurrrraaaaaaaaaaaaaaaaa

no i nie właż tam, gdzie nie wolnooooooooooo... :D :D :D :D
placunio

Postprzez tessa Cz, 12.02.2009 20:00

Placuniu, probuje wkleic mojego kota. Spraw, zeby tym razem poszedl, zrobilam wszystko jak kazalas :? Obrazek
tessa

Postprzez tessa Cz, 12.02.2009 20:03

Panie Mezu Placuniowy, jest Pan WIELKI!

Placuniu, chyba ci sie oswiadcze, choc wstyd mi, ze narazilam was na taka strate czasu. Ale wy chyba lubicie uczyc nawet osiolki, wiec badzcie DUMNI, bo to byla harowa :? Jeszcze raz dziekuje!!! :D
tessa

Postprzez placunio Pt, 13.02.2009 01:02

tessaaaaaaaaaaaaaa!

właśnie wpadłam do domu i pierwsze co, włączyłam kopmuter, aby zobaczyć, czy????
i jesttttttttttttttttttttttttttt! kot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- od nas bukiet - za WTRWAŁOŚĆ w dążeniu do celu...

Obrazek

oświadczyny zostały przyjęte!!! :D :D
Ostatnio edytowano Pt, 13.02.2009 14:53 przez placunio, łącznie edytowano 1 raz
placunio

Postprzez kinia0406 Pt, 13.02.2009 01:11

tessa napisał(a):Panie Mezu Placuniowy, jest Pan WIELKI!

Placuniu, chyba ci sie oswiadcze

hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kinia0406

Postprzez tessa Pt, 13.02.2009 08:54

Placuniu, to nie mnie sie nalezy ten bukiet, a Wam za prace, ktora tak cierpliwie wykonaliscie. :D
W nocy mi sie klawiatura snila, zboczenie jakies czy co?
tessa

Postprzez placunio Pt, 13.02.2009 14:57

Od razu na początku,
pozdrawiam WSZYSTKICH tych -
co zechcą jak nie przeczytać, to choć rzucić okiem
:D

------------------------------------

Aktualny odcinek Akademii forumowej :D :D
dotyczy –
jak w swoim komputerze oglądać zdjęcia?

Wiadomo, że sposobów na to jest wiele, każdy posługuje się innym programem,
ja chcę opowiedzieć o najprostszym programie, najbardziej popularnym, z mnóstwem możliwości,
czyli nauczymy się jak :

- zmieniać format zdjęcia np. na mniejsze,
- obracać poziomo – pionowo,
- kadrować czyli wycinać niepotrzebne fragmenty,
- umieszczać napis na zdjęciu,
- łączyć zdjęcia obok siebie, itd.,

ale powolutku,

zaczynamy od zainstalowania programu

IrfanView

Instalacja programu naprawdę jest prosta,
NIE MOŻNA NIC popsuć, zepsuć, zniszczyć, więc nie ma obawy!!!

UWAGA!!!
Jak raz to zrobimy, zapominamy o instalacji, o programie,
zdjęcia z automatu będą się otwierały w naszej przeglądarce!!!
czyli do roboty…

---------------------------
- w I części instalujemy program
- w II części uzupełniamy zainstalowany program o polską wersję językową

Jeżeli obecnie już ktoś ma w swoim komputerze ten program – tylko – w wersji angielskiej,
to może to zmienić, robiąc tylko II część.

-----------------------------------
część I
instalujemy na swoim komputerze program IrfanView

-------------------------------------
1/ adres strony skąd pobieramy program - uruchamiany ten link

http://wmzpn.pl/Narzedzia/iview423_www_SoftMania_pl.exe

--------------------------------------

2/ pokaże się tabelka – pobieranie pliku

Obrazek

Klikamy na słowo OTWÓRZ
--------------------------------------

3/ chwilę trwa pobieranie programu, po jego zakończeniu
pojawi się nowa tabelka – Welcome to IrfanView

Obrazek

Aby w przyszłości, gdy zmienimy coś w naszym komputerze nie mieć problemów z tym programem,
proponuję dokonać tu jednej zmiany,

- w miejscu gdzie jest napis For all users
kliknąć w kółeczko - i pojawi się tam kropka
/ma być tak jak na zdjęciu/

naciskamy DALEJ

----------------------------------------
4/ wyskoczy nowa tabela (same zapisy)– tu NIC nie robimy
- naciskamy DALEJ

-----------------------------------------
5/ pojawi się nowa tabela
Po lewej stronie z boku małe puste prostokąty obok nich różne napisy ułożone alfabetycznie,
suwakiem z prawej strony przesuwamy się po ekranie w dół, aż dojdziemy do litery „J”
JPG/JPEG/JPE
i przy tym napisie klikamy w biały prostokąt, aby pojawił się tam haczyk

/jak na zdjęciu/

Obrazek

Idziemy na sam dół i naciskamy DALEJ

6/ nowa tabelka - Free! Gogle Desktop Search

Tu klikamy w białe kółeczko przy Don’t install Gogle Desktop

Obrazek

i naciskamy DALEJ
--------------------------------------------------

7/ nowa tabelka Ready to install!!
NIC nie robimy
- naciskamy DALEJ

--------------------------------------------------
8/ pojawi się mała ramka

Obrazek

tu klikamy na słowie - TAK

-------------------------------------------

9/ nowa ramka - Installation successfull!!!

Klikamy na dole na DONE

-----------------------------------------------

10/ otworzy się okno z tekstem napisanym brązowym kolorem
Frequently Asked Questions about IrfanView

Obrazek

NIC tu nie robimy zamykamy okno klikając w krzyżyk w prawym, górnym rogu

-----------------------------------------------------

11/ na ekranie pojawi się strona na czarno, też ją zamykamy jak wyżej,
klikając w krzyżyk w prawym, górnym rogu

To zakończona jest instalacja programu IrfanView!!!

---------------------------------------------------

część II - instalujemy polską wersję językową

1/ - klikamy na ten link

http://wmzpn.pl/Narzedzia/irfanview_lang_polski.exe

----------------------------------------------------

2/ pojawi się mała ramka – pobieranie pliku ,
naciskamy OTWÓRZ,

-----------------------------------------------------
3/ w nowej ramce klikamy na słowo Install

Obrazek

i otrzymamy potwierdzenie, że zakończone z sukcesem!

I to już KONIEC instalacji !!!!!!!!!!!!!

------------------------------------------------------
Zakończyliśmy część I i II, mamy zainstalowany w komputerze program.

Wybieramy dowolne zdjęcie w komputerze i na nim klikamy,
na ekranie pokaże się zdjęcie - na samej górze jest pasek narzędzi,
napisy są w języku angielskim, aby były po polsku /na zawsze!!!/

PRZY PRZEGLĄDANIU PIERWSZEGO ZDJĘCIA,

wybieramy na górze słowo

OPTIONS

rozwinie się tabelka –

wybieramy Change language

i teraz mamy do wybory języki angielski, niemiecki i polski

Klikamy na POLSKI

i już odtąd wszystkie napisy na pasku mamy po polsku
-------------------------------

zapominamy o tym co wszystko tutaj zrobiliśmy,
teraz tylko sama przyjemność - możemy "obrabiać" zdjęcia!!!!!!
...

cdn...
Ostatnio edytowano Śr, 18.02.2009 00:10 przez placunio, łącznie edytowano 1 raz
placunio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne