iwna napisał(a):Nosti !
wlasnie se to zjadlam !
tzn zamiast szynki mialam przez pomylke kupiona parowke nadziewana serem /denny wynalazek ale akurat tu sie przydala/
zamiast chleba mialam czerstwa kajzerke ale to nawet chyba i lepiej
zamas zoltego malam plesniowy ser Turka
zamiast jajek mialam......JAJUSZKA /od Ciebie sie nauczylam
/
.....a wogle to zgodnie z przepisem
se posypalam prowansalskimi
wina nie mialam to pifko szczelilam, z tego co bylo akurat pod rekom
G E N I A L N I E - P Y S Z N I U S I E - B L Y S A W I C Z N E
Kinia zrob se !!!
Dziękuję. Generalnie mozna dać wszystko co się ma. No ale jajuszka musowo. Miło że smakowało. Ekspresowe u mnie musi być wszystko niestety
A jak jesteśmy przy ekspreowym jedzeniu i przy gotowych przyprawach to
GYROS (szybko i bezstresowo)
przyprawa do gyrosa (pół torebki)
0,5kg piersi z kurczaka
kapusta pekińska
3 ogórki kiszone
2 pomidory
dwa małe ogórki świeże
3-4 rzodkiewki
półtorej szklanki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
4-5 ząbków czosnku
sól
mięsko pociąć w kostkę zalać paroma łyżkami oliwy i zasypać przyprawą. Wymieszać wsadzić do lodówki. W tym czasie jak mięso będzie dochodzić do siebie w warunkach nieco zimnych, kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, i 2 z 3 ogórków kiszonych. W plasterki kroimy rzodkiewki i ogórki świeże. Solimy odrobinę i mieszamy. Jednego ogórka kiszonego trzemy na tarce lub bardzo drobno szatkujemy. Siekamy czosnek i razem ze startym ogórkiem wrzucamy do jogurtu, dodajemy szczyptę soli i łyżkę majonezu.
Mięso wyjmujemy z lodówki i podpiekamy na patelni.
Nakładamy na talerz najpierw sałatkę potem mięso i całość polewamy sosem czosnkowym.