przez M.C. Pt, 31.08.2007 19:18
Caluje raczki HalYnie!
Ita piekne dzieki ponownie dla Ciebie i Kubusia za Islandie! Bardzo lubie ogladac ziemie z wysokosci, inna perspektywa niz ogladanie ziemi z ziemi, ne? I jaki kontrast miedzy roznymi miejscami! Taka Islandia i Hawaje Trzynastki. Inne kolory inne formy. Cudne! Az dziw, ze tak malo przybyszy z kosmosu nas odwiedza, hihi, za to stwierdzenie dostalabym piekna-wczape od mojego bylego sasiada...
Marysiu ja rowniez zycze Wam pieknej podrozy! I niecierpliwie czekamy na relacje! Druhna szczegolnie pozdrowi ode mnie Rzym!!!
Teremi tekst sie nada! Dzieki! "Cztery godziny ale jakie?" Druhna sobie raczy zartowac? Szczegoly prosimy , moga nawet byc detale@Sciana, hihi. "bo ja nie wiedziałam z której strony wjeżdżam do miasta", dobre! Nie wazne jak sie wjezdza, najwazniejsze zeby wjechac!
Wszystkich mocno pozdrawiam, dla uspokojenia nerwow dopisuje sie do lwowenki. Z HalYna jakos to bedzie! HalYna to jest morowa kobita!
LWOWSKIE TANGO #czyli o Lwowie słów kilka# /no Bronka, bo juz mialam negocjowac z terrorystami, zeby uwolnili kilka zdjec z Lwowa. Ps A propos, Koreanczycy zostali uwolnieni przez Talibow. Rzad koreanski wycofa swoich zolnierzy do konca roku, rachunek za negocjacje przedstawi porwanym oraz ich rodzinom, oraz zabroni koreanskim misjonarzom podrozowania do niebezpiecznych krajow. W drodze do szpitala czytalam gazete i znowu sie wkurczenkolowalam/(toz samo mialam powiedziec! Dzieki za zdjecia Bronka, Druhna wkleja dalej! A u naszego pediatry nie ma takich gazet biezacych wiec przegladnelam tylko strony odnosnie tego jak byc doskonala hamerykanska rodzina i tez sie wkurzylam, phi.)
Fokstroty zrobione z tęsknoty #w moich rodzinnych stronach jest dużo Ukraińców przesiedlonych tam w akcji „Wisła” i bardzo tęsknią, ich dzieci i wnuki co jakiś czas organizują wycieczki na ojczyste tereny – po powrocie bardzo cichną, chyba tak jak ja nie spodziewali się takiej biedy i takiej różnicy tuż za granicą z Polską# /Bronka, czek. Jako jedno z takich dzieci nie mam serca, zeby tam pojechac. Zyje historiami rodzinnymi o Edenie. I niech tak zostanie/(a ja kiedys pojade! Chociaz juz teraz cichne na sama mysl o tym, ale to COS mnie wola...)
i polki utkane z koronki #jak nie ma koronki, to zaraz się znajdzie, Ukrainiec też potrafi!# /nie mylic z Polakiem na Ukrainie? (nie chodzi tutaj o turystow) Alberta zna sie na rzeczy, ne?/(ze niby poznac Ukrainca po jego polkach? Bo turysci polek z sowa nie zabieraja?)
zmawiają się rzewnie #kto rzewnie tęskni za komuną, niech się wybierze do sąsiadów, na moje oko to nasze lata 70-te# /a potem to mozna skoczyc do Chin, na moj oczodol to nasze lata 50-te (?)/(hihi, a jak sie skoczy do Disneyland to jest wszystko! Co ne Andora? Phi.)
lecz milkną niepewnie #nie jestem pewna, czy Ukraińcy czują się pewnie, choć parę lat wolności już za nimi# /wedlug dzisiejszej koreanskiej gazety to Polacy czuja sie pewnie w EU, nawet sie wypinaja na hamerykanska blokade wiz do Hameryki. A co! Europa gorOM, ne?/(przepraszam bardzo ale mnie to niesamowice wkurza, ze jak przechodze na lotnisku do wyjsc na Europe "wschodnia" to one ZAWSZE sa gdzies na szarym koncu, trzeba przejsc przez kontrole paszportow i czlowiek, czytaj Emcia, sie czuje jak posledni kuzyn Austriaka czy Francuza. To z kim niby koreanska gazeta gadala? Bo nie ze mna!)
bo z tangiem nie równa się nikt #to jak ze starym miastem we Lwowi – piękne, choć zaniedbane zajmuje pewnie ze 3/4 całego miasta# /no to moze napiszeMY do UNESCO?/(bo jeszcze sie nie zaczal "urban sprawl", moze nigdzie nie pisac i udawac ze Lwowa niet? Wiem, hihi, zaraz dostane od Trzynastki, ze inne zdanie ma miejscowa ludnosc..., ale jak patrze na mape Krakowa, czy Warszawy to przeraza mnie jak to sie wszystko rozlazi...)
Tango, lwowskie tango #ludzie zmęczeni, biedni i źle ubrani, ale bawić się umieją# /Polak - Ukrainiec dwa bratanki?/(a Hobbity? Kuzyni?)
które nie przeczuwa nic #przepraszam Druhny, że się nic a nic nie odnoszę, ale funkcja „empatia” czasowo wyłączona# /akurat! Druhny sie daly nabrac?/(tez sie usmialam, hihi, Bronka to ma PH, ne?)
i przygląda się jak widz #ale jak potrzebujesz pomocy, to lwowiak serdeczny i uczynny jak brat# /czy mozna prosic o DETALE wzglednie TATUAZE lwowiaka?/(hihi, a ja poprosze o szczegoly udzielania pomocy)
tańcom młodszy rangą #a przemyt na granicy wiecznie młody – parę lat w Unii i już się odzwyczaiłam od szczegółowej kontroli autobusu i bagażu w poszukiwaniu alkoholu i papierosów# /i co, Bronka? Przemycilas cos?/(a co Ci Sciana z tego? Do Korei i tak nie przepuszcza, hihi)
To tango, lwowskie tango #a opera jaka! Budynek piękny, odnowiony, otwarty dla zwiedzających, a bilet kupiony dzień wcześniej na operę rozpoczynającą sezon kosztował tylko 10 hrywien, czyli 6 PLN (słownie: sześć)# /i niech sie Europa uczy! Dostep do KULTURY powinien byc tani! Czy mozna zalatwic Albercie teke ministra kultury w EU?/(czy Druhna sugeruje, ze Alberta jest tania? A moze ze kultura w EU jest na niskim poziomie?)
bogate w urodę #zjawiskowe cerkwie i kościoły na każdym kroku, najmłodsze z początku XX wieku (!)# /phi! Emciu, prosze o wiecej zdjec z Rzymu. Bronka wklei reszte z Lwowa, to sowie porownaMY architekture/(wkleju wkleju nic nie boju! I tak wszystko przebije polska architektua lat 60-70, hihi, ktora Druhna wklei dla porownania?)
bezczelne i młode #samochody to temat na osobny reportaż – trochę nowych, a reszta to łady, wołgi, moskiwcze, zaporożce, gruzawiki i tym podobne relikty# /powiedziala Bronka w rowie, hi hi/(hihi, Bronia, jak juz Cie bezczelny Lwowiak wyciagnie z rowu to wkleisz reportaz o samochodach, co?)
do świtu nie zmieni się w krzyk #Zachód wchodzi, ale bardzo powoli, szyldy w większości miejscowe# /i tak powinno byc! Trzeba bronic dobr narodowych!/(no przeciez mowie! Chronic regionalnosc ile sie da! PS A my w Rzymie to bylismy w McDonaldzie, hihi. Ale tylko RAZ! No przeciez z dziecmi bylam, ne?)
To tango tańczy panna Mania #i popija wodę z sokiem za 25 kopiejek z saturatora, nic nie bujam!# /wkleic, bo nie wierze!/(a co to jest saturator?)
co nic nie umie prócz kuchania #Alberta!# /czili Dziwka HalYna?/(nie mozna we wszystkim w zyciu osiagnac perfekcji, phi, powiedziala Alberta i wyszla z HalYna pod latarnie.)
i Czarny Józek, który w mig #obiecuje godziwe płace i takie tam, bo zbliżają się wybory# /Przeczytalam dzisiaj co sie dzieje w K-R. Bez komentarza/(Co wlasciwie dzieje sie w kraju-raju???? Bo ja obejrzalam kilka Telekspresow, troche poczytalam i dalej nic z tego nie kumam...)
z horyzontu panny Mani znikł #finezyjnie ozdobione kamienice, kute drzwi i ozdoby co krok, wymyślne balkony, płaskorzeźby i historię na każdym kroku pana Mania czy tam Nina ma po horyzont# /a sciany? Jakie sciany?/(sciany? No przeciez widac na zdjeciach! Odrapane i tynk sie sypie, do tego niektore troche krzywe, hihi.)
To tango tańczy hrabia Kant #a wiecie, ile rodzajów, tfu, wielkich ludzi pochodzi ze Lwowa?# /Herbert, Konopnicka, Lec, Lem, Makuszynski, Parandowski, Moscicki, Zulawski, Zapolska, Zagajewski, Sygietynski, Szczepcio i Toncio, Staff, Axer, zmeczylam sie...../(to ja tylko skromnie dorzuce pana Gorskiego, ktory czasami odwiedzal starych Lwowiakow w Sa...i popijal po starolwowsku tez, Marie Dulebianke polska feministke i niewygodna przyjaciolke M. Konopnickiej..., Mariana Hemara "najbardziej lwowskiego z poetow", kuzyna Stanislawa Lema, Jacka Kuronia, Jerzego Michotka-Lwowiaka z gitara, zwiazana z okolicami Lwowa i Lwowem Karoline Lanckoronska...PS Bronka a znalazlas jakies "slady" (?), dawaj fotki!)
co Wasyliszka dał na fant #no, miałam wrażenie, że Ukraińcy mają Polaków za burżui# /to Druhna pojedzie teraz do Hameryki i poslucha sowie Polish Jokes, dla rownowagi/(Druhny chca uslyszec co mi sie kiedys przydarzylo? Otoz tak. Pracowalam w miejscu do ktorego przychodzili ludzie-Hamerykanie majacy duze pojecie o wlasnej kulturze i swiadomosci. No i pewien starszy pan, dowiedziawszy sie, ze pochodze z Polski, zasalutowal mi w stylu gestapo...heil Hitler...Nie wiedzialam CO z tym zrobic prawde mowiac...czulam jakby mi ktos podcial nogi...Glupota? Skrzywione PH?)
To tango tańczy cały Lwów #a jak nie tańczy, to zajada i zapija, mniam mniam# /wkleic menu!/(cala biesiade wkleic! Ilosc wyitych trunkow tez moze byc! Porownamy z Wilnem Maszmuna, hihi. A gdzie Druhna spala?)
a ten kto chory na nieszpory #Maszmunku, wszystko w porządku?# /Maszmunku, dziekuje za golabka, zycze Druhnie pieknych chwil w H. Czy Pan F., tfu, T. spakowal statyw? PITANIE, ne?/(hihi, pitanie wcale nie takie glupie, co ne Maszmunie? Czy kryzys statywowy rozwiazany?)
no i bywaj zdrów! #bywajcie zdrowe! Życie jest piękne, tylko wina i piwa czasem brak! Czy jakoś tak...# /zeby tylko nie bolalo, zeby tylko nie bolalo, to i kolejna wierszenka sie znajdzie/ (glask, glask, zeby! I Twoje zd-rowie Bronka!)
Tekst (bez dwóch ostatnich zwrotek, spisywany ze słuchu): AO + #Bronka, podróże kształcOM# + /Sciana, a nie mowilam, ze na sluch, to najlepszy urlopik?/ + (Emcia, mam nadziej ze te dwie ostatnie zwrotki to byla jedynie powtorka, bo jak nie to co tak Druhna Bronka skrotowo?)
Dobrego weekendu!