przez Jerzy So, 05.03.2005 14:26
Jeśli mogę się włączyć.
Od kilku lat sprawdzony przeze mnie przepis od znajomych:
1 część czystego spirytusu 96%
1 część płynnego miodu /lipowy, wielokwiatowy, akacjowy/
1 część soku wyciśniętego z cytryn
Proporcje można brać na szklanki, litry - w zależnosci od potrzeb, chodzi o to żeby było wszystkiego po 1/3.
To wszystko zmieszać w jednym naczyniu. Poczekać 3 dni aż się przegryzie /to najtrudniejsza próba życiowa ;)), ja zawsze ulegam :)) /.I teraz wszystko zależy od tego, czy cytryny są soczyste i kwaśne mniej lub bardziej, i czy miód bardzo słodki czy nie. Jeśli tak-to wówczas cytrynówka nie wychodzi taka mocna i można po 3 dniach spokojnie degustować. Natomiast czasami wychodzi jednak mocna, i wówczas można dolewać przegotowanej wody żeby procenty osłabić.
Zaleta tego przepisy jest to, ze nigdy nie udadzą się dwie identyczne w smaku cytrynówki, bo właśnie te składniki nigdy nie są tak samo dobrane. Albo miód jest z innej pasieki, albo cytryny bardziej dojrzałe itp.
Właściwości cytrynówki /sprawdzone/:
-spijana w ciągu jednego wieczora jako alkohol "wiodący" -uzależnia uczestników imprezy juz na zawsze ;)))
-trudno sie nią upić jeśli w ciągu imprezy nic innego się nie pije-to jest najdziwniejsze właśnie,można jej wypić sporo
-nie powoduje kaca następnego dnia /to właściwość soku z cytryn/
-ma właściwosci profilaktyczno-lecznicze jeśli pije się ją z umiarem /2 kieliszki dziennie/-pozwala uniknąć przeziębienia w zimie, grypy itp.
Smacznego :)))