Ciasto kruche:
30 dag maki
10 dag cukru pudru
15 dag masla
1 jajko albo 2 zoltka
lyzeczka proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
15 dag cukru
czubata lyzka maki ziemniaczanej
3 lyzki kwasnej smietany
Nadzienie:
kilogram wisni + 4 lyzki cukru (wisnie wydrylowac, zagotowane z cukrem, odsaczyc / robilam zima wiec uzylam wisni ze sloika)
1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki bulki tartej
Wykonawstwo:
-Zagniesc kruche ciasto, schlodzic w lodowce a nastepnie wylozyc do tortownicy i podpiec w temp 180 okolo 20 min.
-Przygotowac ciasto biszkoptowe: bialka ubic z cukrem, dodac make ziemniaczana, zoltka oraz smietane i wymieszac
-Podpieczone kruche ciasto posypac bulka tarta, ulozyc wisnie i posypac cynamonem. Zalac ciastem biszkoptowym
Piec jeszcze okolo 30 min w temp 180 stopni.
Smacznego :)