przez o. Wt, 31.05.2005 18:32
Grzesiu - dla Ciebie. Przed chwilą spłodzony wstęp. Jeszcze nie miałam czasu i siły go przeczytać. Narazie to wersja robocza, ale proszę, skoro pytałeś....
Na wstępie pracy należy sobie zadać podstawowe pytanie – Czym jest sposób odżywienia? Sposób odżywienia w świetle międzynarodowej terminologii to zdeterminowany kulturowo zespół zwyczajów dotyczących wyboru produktów żywnościowych, sposobu ich przygotowania do spożycia i rozdziału na poszczególne posiłki. Określa rodzaj i ilość spożywanych produktów w określonym czasie. Celem oceny sposobu odżywienia jest określenie realizacji zaleceń prawidłowego żywienia, wykrycie błędów w żywieniu, przyczyn niedożywienia i otyłości. [17]
Odżywianie obok oddychania i spania jest główną czynnością organizmu. Warunkuje ono pełne wykorzystanie genetycznie uwarunkowanych możliwości prawidłowego fizycznego oraz umysłowego rozwoju. Jakość i ilość spożywanych przez człowieka pokarmów nie pozostaje obojętna dla jego zdrowia. Produkty dostarczane organizmowi wraz z żywnością są głównym kryterium umożliwiającym właściwą pracę ustroju. Optymalnie dobrana dieta winna dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz całkowicie pokrywać zapotrzebowanie organizmu na energię. [31,47]
Liczne badania wskazują na nierozerwalny związek pomiędzy sposobem żywienia a zdrowiem. Racjonalne odżywianie się jest uznawane za kluczową determinantę wysokiego potencjału zdrowotnego człowieka, zaś wadliwe stanowi istotny czynnik złożonej etiologii schorzeń bloku metabolicznego, tj. miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy typu II oraz nowotworów żywieniozależnych. [69]
Młodzież akademicka stanowi specyficzne środowisko, w którym szereg negatywnych czynników takich jak nieregularny tryb życia i związany z tym sposób odżywiania, mogą w przyszłości wywołać określone skutki zdrowotne. Dobór grupy studentów medycyny, będących w przyszłości dietetykami, nie był przypadkowy. Wybór ten był podyktowany faktem, iż jako przyszli pracownicy służby zdrowia, żywieniowcy, będą mieli bezpośredni wpływ na różnorodne zachowania zdrowotne, w tym na kształtowanie nawyków żywieniowych poprzez edukację żywieniową oraz eliminację błędów dietetycznych, stanowiących więcej niż połowę przyczyn chorób metabolicznych i degeneracyjnych jak i przedwczesnych zgonów. [25]