Ciasto rabarbarowe

Smacznie

Ciasto rabarbarowe

Postprzez jm Śr, 04.05.2005 23:18

Rhabarber Kuchen auf Blech chili ciasto rabarbarowe na blasze

na ciasto potrzeba:
250g maki
125g masla
80g cukru
1 jajko
szczypta soli
male opakowanie proszku do pieczenia

Wszystkie skladniki wrzucic do miski i zagniesc. Maslo powinno byc miekkie to latwiej pojdzie urabianie. Ciasto rozgniesc palcami na blache(ciasto powinn byc cieniutkie, blacha-na szerokosc i dlugosc piekarnika). Jesli ktos potrafi, to mozna rozwalkowac, ja rozgniotlam. Na ciasto ukladamy kilogram rabarbaru (umyty, obrany i drobno pokrojony)Na to przychodzi polewa z:
3 zoltek
120g cukru
1 zukru waniliowego
250ml kwasnej smietany
2 lyzki Mondamin (to jest 'wzmacniacz smaku'-nie wiem czy to jest w PL, mozna ew dodac maki).
Ta mieszanka rownomiernie polac ciasto z rabarbarem i stawic do nagrzanego piekarnika.(No i tu jest maly problem-znajoma nie podala mie temp pieczenia-ja pieklam w 180st i nie spalilam.Wiec wydaje mi sie ze to jest odpowiednia temp.) 180 st na 30 min.
W miedzyczasie ubic na sztywno 3 bialka z100g zukru. Te mase rozprowadzic na ciescie i piec jeszcze ok 10 min. Mozna dluzej, wtedy ladnie sie przyrumieni:
no i to tyle.
smacznego!
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Postprzez Krystyna Janda Śr, 11.05.2005 07:28

wklejam co nam wyszło a było dobre....
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Postprzez agnusek Śr, 11.05.2005 15:11

Mniam. Brzmi i wygląda smakowicie...
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez znad maasu Pn, 16.05.2005 23:40

Wlasnie dzis wieczorem pieklam. Pyszne ciasto!!! Latwe i szybkie. Zrobilam pare modyfikacji. Nie mialam zbyt duzo rabarbaru, wiec ciasto posmarowalam najpierw konfitura z czarnej porzeczki a dopiero na to wylozylam rabarbar. Do ciasta dalam tylko lyzeczke proszku do pieczenia a do pianki pare kropli soku z cytryny i cukier waniliowy. Dzieki za przepis!!! :)
Avatar użytkownika
znad maasu
 
Posty: 186
Dołączył(a): Pn, 16.05.2005 23:24

Postprzez jm Wt, 17.05.2005 22:05

też by chętnie zjadła...:)))
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

Postprzez Jagoda-k So, 21.05.2005 18:33

Dziękuje za wspaniały przepis.Upiekłam - niebo w gębie.
zamiast maki do masy z jajkiem dodałam budyń śmietankowy, proszku do pieczenia dalam 1 i 1/2 łyżeczki.
Oto moje dzielo
Avatar użytkownika
Jagoda-k
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn, 21.03.2005 17:18
Lokalizacja: Police

Postprzez znad maasu Pn, 23.05.2005 09:03

W weekend probowalam zrobic to ciasto z innym owocem. Wyprobowalam jablka i troche konfitury morelowej. Jest tez dobre, ale jednak ciasto jest lepsze z czyms zdecydowanie kwaskowym, bo polewa jest slodka i pianka tez.

Kiedys mialam przepis na troche podobne ciasto. Tez bylo pyszne. Nazywa sie "agrestowy raj":

Ciasto: 30 dag maki, 15 dag margaryny, 3 zoltka, 2 lyzki kwasnej smietany, 5 dag cukru pudru

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i na 6 godzin wstawic do lodowki (ja nie mialam tyle cierpliwosci, bo bardzo lubie probowac :). Nastepnie ciasto wylozyc na sredniej wielkosci, prostokatna blaszke i podpiec na jasnozloty kolor, w temperaturze 180 stopni.

Masa smietankowa: szklanka kwasnej smietany, 3 jajka, 3 bialka pozostale z ciasta, 10 dag cukru, 5 dag maki.

Zoltka utrzec z 6 lyzkami cukru, a nastepnie dodac smietane wymieszna z maka. Szesc bialek z pozostalym cukrem ubic na sztywno i wszystko delikatnie wymieszac.

Wierzch: 3 szklanki dojrzalego agrestu.

Na podpieczony placek wylozyc agrest i przykryc masa smietanowa. Piec jeszcze okolo 30 min. w temperaturze 200 C.

Pozdrawiam i smacznego :)
Avatar użytkownika
znad maasu
 
Posty: 186
Dołączył(a): Pn, 16.05.2005 23:24

Postprzez ivona Śr, 25.05.2005 09:57

wiecie co - żaden przepis nie działa tak jak zdjęcie...;-))

koniecznie wyprubuję
Avatar użytkownika
ivona
 
Posty: 37
Dołączył(a): N, 27.02.2005 17:09

dot. ciasta rabarbarowego

Postprzez Dana Śr, 25.05.2005 22:52

wyobraźcie sobie,że musiałam zrobić podwójną ilość polewy,bo tej było za mało.I pierwszy raz w życiu nie ubiła mi się na sztywno piana z białek! Kto wie : dlaczego?!
Dana
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 25.05.2005 22:46
Lokalizacja: opolskie

Postprzez znad maasu Cz, 26.05.2005 07:09

Pieklam ciasto na blaszce 30 X 25 cm i bylo w sam raz. A co do pianki, moze lepiej jest najpierw ubic bialka a potem powoli dodawac cukru?
Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
znad maasu
 
Posty: 186
Dołączył(a): Pn, 16.05.2005 23:24

Postprzez jm Cz, 26.05.2005 19:17

Uroczyscie zezwalam na wszelkie wariacje tego ciasta:-)))

Ps.Polecam ciasto mikolajkowo-orzechowe-jest rownie pyszne i bbb proste.
Avatar użytkownika
jm
 
Posty: 175
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 19:35
Lokalizacja: Poznan

ciasto z rabarbarem

Postprzez Jagoda-k N, 14.05.2006 17:47

Chciałam przypomnieć przepis na ciasto z rabarbarem,ponieważ sezon w pełni upiekłam i placek był wyśmienity.Gorąco polecam
Avatar użytkownika
Jagoda-k
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn, 21.03.2005 17:18
Lokalizacja: Police

Postprzez nie ma mnie Wt, 16.05.2006 12:14

..... masz racje Jagoda! .....czas "zakasać" rękawy i do pieczenia :):):):):)

w zeszłym roku, cała rodzina miała mnie już serdecznie dość ......
przed odwiedzinami, pytali czy ..... przypadkiem nie będzie ciasta z rabarbarem .....
a zawsze było hihihihihihi
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Małgosia Sz Śr, 17.05.2006 14:27

a ja właśnie wysłałam przepis do mojej bratowej, hi hi hi hi
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Krystyna Janda Pn, 22.05.2006 04:22

MOje ulubione ciasto rabarbarowe....Tyle że aj lubie takei z galaretką na rabarbarze na kruchym spodzie. Pozdrowienia Moi Drodzy.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

/

Postprzez zla_kobieta1 So, 27.05.2006 09:04

Upieklam. Wyszlo!!!
Przepyszne.
Dzieki za przepis.

Pozdrawiam serdecznie:)
zla_kobieta1
 
Posty: 920
Dołączył(a): Pt, 07.10.2005 17:25
Lokalizacja: Ksi

rabarbarowe z truskawkami

Postprzez Jagoda-k N, 18.06.2006 16:13

Ponieważ sezon na truskawki właśnie się zaczął, upiekłam placek w/g przepisu wyżej podanego z małymi modyfikacjami:
Truskawki przekroiłam na pół i te połowki układałam na cieście(przy całych byłoby za dużo soku) i ograniczyłam zawartość cukru.Do masy jajecznej dałam połowę porcji(chyba że ktoś lubi bardzo slodkie).Do piany dałam 4 łyżki cukru pudru.
Wyszło wyśmienicie. Gorąco polecam.
Avatar użytkownika
Jagoda-k
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn, 21.03.2005 17:18
Lokalizacja: Police

Te ciastojest przepyszne

Postprzez edit Wt, 22.08.2006 16:59

Właśnie upiekłam i jest naprawdę pyszne. Zamiast rabarbaru dałam śliwki,idę po jeszcze jeden kawałek! :) dzięki za super przepis!
Pozdrawiam
edit
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 22.08.2006 16:52
Lokalizacja: Bad Langensalza

Re: Ciasto rabarbarowe

Postprzez wladeksi Pt, 06.03.2015 11:21

To moje najlepsze ciasto. Bardzo je lubie.
wladeksi
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 05.03.2015 13:20

Re: Ciasto rabarbarowe

Postprzez karoleczekM Pn, 16.03.2015 14:31

Wyśmienite ciasto, to tak samo moje ulubione. Rabarber rośnie u mnie w ogródku, czekam aż urośnie.
karoleczekM
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 15.03.2015 10:23

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron