przez Janka2 Śr, 09.03.2005 17:33
To może rozpocznę świąteczne pomysły od pasztetu a potem znajdą się i inne propozycje. Pozdrawiam wszystkich.
PASZTET
0,70 kg łopatki
0,30 kg piersi kurczaka
4 duże cebule
0,30 kg wątróbki drobiowej
śliwki suszone kalifornijskie, rodzynki, winiak LUX
przyprawy
Łopatkę i cebulę pokroić w spore kawałki i obsmażyć, podlać bulionem z warzyw i dusić 1,5 godz. Piersi kurczaka pokroić na paski, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano.
¦liwki pokroić w paski, dodać sparzone rodzynki i zalać winiakiem.
Uduszone mięso zmielić razem z cebulą, doprawić pieprzem, solą, gałka muszkatłową, dodać przecedzony wywar z duszenia.
Wątróbkę zmielić i dodać trochę zmielonego mięsa, odłożyć.
W formie przekładać na zmianę: mięso, piersi z kurczaka, wątróbki, śliwki.
Piec w formie zanurzonej w wodzie 1,5 godz.