Witam wszystkich. Zauważyłam, że na forum przeważają osoby lubiące pić sobie kawkę :-) Więc postanowiłam zamieścić kilka wyszperanych przepisów a właściwie sposobów podawania kawy. Są naprawdę smakowite!
Austria
Najpopularniejsza jest tu mokka (Schwarzer), czyli czarna kawa z kawową pianką na wierzchu oraz doppelmokka (Mokka gespritzt) – mokka z rumem lub koniakiem. Kawa po wiedeńsku ma dodatek czekolady w proszku, a w wersji na zimno (Wiener Eiskaffee) to mrożona mokka z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i cukrem. Warta spróbowania jest Kaisermelange, czyli kawa z koniakiem, żółtkiem i miodem; Fiaker – podwójna kawa z gorącą wiśniówką; Kosakenkaffee – mała mokka z czerwonym winem, wódką i cukrem; mazagran – kawa na zimno z likierem maraschino, przyprawami, cukrem i lodem.
Włochy
Włosi podają kawę na dziesiątki sposobów. Stąd też pochodzi słynne espresso – pobudzająca kawa o intensywnym smaku. Małą filiżankę naparu otrzymuje się z ok. 7 g zmielonej kawy.
Na bazie espresso przyrządza się: cappuccino – składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka i w 1/3 z mlecznej piany; macchiato – espresso z mleczną pianą: latte macchiato – podwójne espresso z gorącym mlekiem i odrobiną pianki, podawane w wysokiej szklance; caffÝ latte – podwójne espresso z gorącym mlekiem, podawane w dużej filiżance; corretto – espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.
USA
Amerykanie lubią kawę mrożoną podawaną ze śmietanką i kostkami lodu. Przygotowuje się ją z kawy instant i małej ilości zimnej wody, całość słodzi się do smaku, przelewa do szklanki z lodem, przybiera bitą śmietaną, posypuje cynamonem lub gałką muszkatołową.
Wielbicielom ciepłych napojów kawowych polecamy grog – filiżankę zaparzonej kawy podgrzewa się z 2 łyżkami białego i łyżeczką ciemnego rumu, a także z łyżką koniaku, skórką cytrynową lub pomarańczową, kilkoma goździkami i szczyptą cynamonu. Gorący napój przelewa się do kubka, dodaje do smaku cukier i śmietankę.
Irlandia
Stąd pochodzi uwielbiana przez cały świat irish coffee. Podgrzaną whisky miesza się z brązowym cukrem, przelewa do filiżanki, uzupełnia mocną kawą, ozdabia bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Francja
Poranny napój to mocna kawa zmieszana pół na pół z gorącym mlekiem. Oryginalny smak ma kawa z dodatkiem startej skórki z cytryny i likierem pomarańczowym cointreau oraz café royale zawierająca koniak.
Turcja
Ulubionym napojem jest gęsta, słodka kawa. Przyrządza się ją dwukrotnie gotując drobno zmieloną kawę (po łyżeczce na filiżankę) z wodą i sporą ilością cukru. Napój pije się, gdy fusy opadną na dno.
Brazylia
Serwuje się tu m.in. kawę z lodami – wymieszaną z dużą ilością mleka i cukrem kawę rozpuszczalną wlewa się do szklanki z lodami waniliowymi, od razu podaje.