Grejsowa: „Marysiu, ja dzisiaj jestem apolityczna, może być?”
Co za pytanie i dlaczego do mnie? No oczywizda, ze moze. Przeciez bardzo lubie zmiany dekoracji i zadnych zaluzji w tym nie widze. Grunt to pozytywne nastawienie, co nie Grejsowa?

Grejsowa: „Odniosę się jak mi przejdzie”.
Grejsiu, juz przestan sie tak sumitowac. Mozesz odniesc sie w nastepnej pieciolatce albo i w ogole, jak Ci pasuje. Przy okazji: bardzo przepraszam za moje wszystkie nieodniesienia sie, od razu, z doskoku i w ‘sprawach zaleglych’. Na pewno cos przegapilam, nie doczytalam, bo np. wybylam na wakacje od forum/od roboty i dolow, albo wpadlam i wypadlam jak zwykle, a odpowiedz zostawilam na zaraz, potem, a wyszlo nigdy, bo zapomnialam albo nie chcialam wyskakiwac jak filip z konopi i zbyt gwaltownie zmieniac dekoracji, bo przeciez same Druhny mogly zapomniec, co napisaly rok wczesniej...itd., itp. Sorry, ze nie podjelam wielu tematow, a moglabym, bo przemyslen i doswiadczen czasami od metra. Na ten przyklad Emcia niedawno pisala o szkolnych testach. Jak najbardziej jestem w temacie. Tak ze Emcia spodziewaj sie, ze za dwa lata odniose sie. Albo Grejsowa o pani Wice. (Mniej wiecej w tym samym czasie przeczytalam w Korespondencji wywiad z KJ, w ktorym m.in. pochylila sie nad kobietami w wieku 65+. Ze ciagle pelne energii, a czesto na bocznym torze, cos w ten desen bylo. Zgadzam sie! Cos mnie rusza, a moze i strzela, kiedy czytam o 70-letnich staruszkach. Mama Starego kilka dni temu, konkretnie w Swieto Niepodleglosci, skonczyla wlasnie tyle lat, ale do glowy by mi nie przyszlo, ze jest staruszka. Wiwat pani Wika! Koniec dygresji.) Przepraszam, ale wiem, ze Druhny rozumieja i wybaczaja. Bo same tak maja - prawdziwe zycie - czasami cudne, a czasami full of zasadzkach i Forum – przed i/albo po godzinach.
Grejsowa, dzieki za Ize T. Kiedys bardzo ja lubilismy ze Starym. Potrafila dac czadu, co? (Stary: "Jak wystepowala z "Budka Suflera", to ja tam chlopaki pchaly, lansowaly...") Moj syn nie ma pojecia o jej istnieniu, ale tak jak my np. lubi i slucha U2 albo Myslovitz (niedawno wymienil ten zespol na maturze ustnej z jezyka polskiego), ciesza go teksty ‘Elektrycznych Gitar’, a ‘Dzien swira’ ogladal na pewno wiecej razy niz ja. (Kiedys jedziemy na 49. urodziny do znajomego, a Piotrek: „7 razy 7, nie?”)
Tak, Maszmunku, Michal Aniol jest w Brugii, znaczy jego rzezba – Madonna z Dzieciatkiem znana jako Madonna z Brugii (dzieki Gocha za zdjecie), jedno z niewielu dziel mistrza, ktore znalazlo sie poza Wlochami. Znajduje sie w kosciele Najswietszej Marii Panny. Budowla ma 122-metrowa wieza, tak ze widac go dosc dobrze w calym miescie. Kiedy tam w koncu dotarlismy, zwiedzanie bylo juz zakonczone i na rzezbe moglismy popatrzec tylko z daleka. Madonna – marmurowa, biala, piekna i smutna.

(z internetu)