przepisy za chwilę - czy to na zdjęciach pamięta Radziwiłła? - wątpię, bo nie ten kraj (mam nadzieję, że zaspokoi pierwszy i drugi głód)
no to dodam przepis na
deser Radziwiłłów25 dag cukru, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, 20 dag orzechów laskowych, 5 jajek, 10dag czekolady, 4 dag masła, 1/4 laski wanilii
wykonaniecukier wsypać do naczynia z winem, podgrzewać mieszając, dodać orzechy, jajka, czekoladę, wanilię; wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i ubijać na parze (ok. 10 min.). Masę przelać do wysmarowanego masła naczynia i zapiec.
i choć to nie sezon na...
"wiśnie w maśle po radziwiłłowsku"1 kg wiśni, 25 dag masła orzechowego, 1/2 szklanki miodu
wiśnie wydrylować (umyć!), włożyć do naczynia z masłem, dodać miód, dusić ok. 20 minut na małym ogniu mieszając (często). Podawać zaraz po przygotowaniu z grzankami z bułki i proszę nie narzekać na brak bułek
wszystkie przepisy z "Kuchni Radziwiłłów" Danuty i Henryka Dębskich