Małgosiu Sz, zobacz ile czasu nam zajęło dochodzenie do siebie po koncercie?!
GRAŻYNA AUGUŚCIK & PAULINHO GARCIA był to pierwszy kontakt z tym duetem, a w niemym zachwycie pozostajemy do dzisiaj,
bo było … po prostu pięknie,
dwa głosy, jedna gitara – a co z nami zrobiły? dusze porwały…
Nie wiem, jak wyglądają inne ICH koncerty, ale na tym panowała luźna, swobodna atmosfera, jak wśród swoich,
czy tak jest zawsze? czy zadziałało tu coś innego…
Gdy po pierwszej piosence, ktoś tam pstryknął zdjęcie, Artystka w te słowa dała przyzwolenie:
-„ a róbcie, róbcie te zdjęcia, nagrywajcie sobie, ale potem jak wrzucicie na YouTube, to, mamy jakoś tam wyglądać, starajcie się, abyśmy potem nie straszyli, tych co będą oglądać”
mam nadzieję, że swoimi zdjęciami nie postraszę?
między piosenkami ze sceny padały opowieści, o pobycie G A przed laty w naszym mieście, o tych co mieszkają teraz za oceanem razem z nią, a są z tych stron,
przekazywane pozdrowienia od nich i lecące z sali do nich…
zaś Paulinho opowiadał o słońcu w swoim kraju, o muzyce w swojej rodzinie
a skąd ten koncert? okazało się, że sprawcą był Stefan Brzozowski /ten nasz, od Czerwonego Tulipana/
a co śpiewali, różności… zaczęli od utworów z płyty „Andança”, potem był utwory m. in. z repertuaru Stinga, Hanny Banaszek, Mietka Szczęśniaka
śpiewali - i każdy osobno i w duecie, po polsku, portugalsku i angielsku
aaa, jeszcze to… gdy Grażynka oznajmiła, że w ogóle się dzisiaj nie spieszą i mogą grać do woli,
/koncert miał trwać godzinę, a trwał godzinę i 50 minut!!!/,
bo kierowca im przepadł i zostają tu na noc… no chyba, żeby ktoś z sali jechał teraz do W-wy, to chętnie skorzystają…
no, tylko dlatego, że mój M złapał mnie za rękaw i nie dał mi się poderwać z fotela – nie złożyłam oferty... oczywiście tego mu nie daruję!
dwa linki do posłuchania
GRAŻYNA AUGUŚCIK & PAULINHO GARCIA Samba przed rozstaniem
http://www.youtube.com/watch?v=foLJFMdE ... playnext=1Grażyna Auguścik & Paulinho Garcia "Spoza nas"
http://www.youtube.com/watch?v=16tl800g ... re=related no i daję słowo, że był to jeden z najpiękniejszych koncertów w naszym życiu!
i
dziękuję Rozmowom Kulturalnym że są!