Homemade dinner rolls (Druhny purystki wybacza, przepis jest po angielsku, wklejam w wersji oryginalnej, hihi, tlumaczek tu ci u nas nie brakuje...) /Albercia-Purystka pyta czy mozna wszamac te rolki na lunch/
Annie E. (przepis pochodzi z ksiazki kucharskiej ktora kiedys dala nam mama mojego P., jest to zbior przepisow zebranych w kosciele w Midwescie, malym miasteczku. Niektore z nich to dorbaldie....hihi, nowy rozdzial trzeba by dla nich otworzyc, hihi, "Antyzdrowie za grosik" moze. Ale nic leciMY z tymi rollkami) /Emciu, jak Kredens kocham, moja hamerykanska przyjaciolka tez dostala od tesciowej taka koscielna Kuchnie Polska, tfu, HamerykanskOM. Ile z tym bylo smiechu na zajeciach z lingwistyki/
4 jajka (jajka trzymac z daleka od Hobbitu!) /bo co? Ze niby Hobbitu nie mogOM wysiadywac jajek? Wolnosc w Kredensie/
1/2 cup sugar (cukier oczywista z trzciny cukrowej, z przemytu z Cuby. A co jak robic rollki to isc na calosc!) /phi! Wczoraj ogladalam film o przemycie kokainy. Prosze dokladnie sprawdzic czy Druhny dosypuja cukier czy kokaine. Szkoda kokainy na rolki, ne?/
1 1/2c. warm water (WODA pisza nie kranowka! NO! I bez lodu! Bo nie wyrosnie.) /zara, zara, Emciu - przeciez kranowke z lodem to mozna saczyc. Luuuudzieeee, ze niby jak inaczej mozna wytrzymac w kuchni?/
2 pkgs. dry yeast (Druhna Sciana ma na skladzie!) /rece precz! Mam, ale sie nie podziele, phi! Taka jestem egoistka! No co?! Przeciez nie musze sie TUTAJ spowiadac, ne?/
1 1/2c. warm milk (od oraganicznej m-us-ki!) /powiem DruhnOM krotko: Druhny lepiej uwazaja na siebie. I mleko pijOM sojowe. Po ostatnim przejsciu na drugOM strone lustra zastanawiam sie nad rzeczami pochodzenia zwierzecego. No co, kurnaola, co to ja nie wiem skad sie wziela ptasia grypa? Toz mowie, Azja gorOM. No dobra, niech Druhnom z Europy bedzie - w koncu mowimy o mleku od krowy, co to ja nie wiem skad sie wzielo BSE?/
9 cups flour 9 (i tu mnie troszku zatkalo, bo z dziewieciu cupsow maki to wyjdzie cala gora rollek, wiec podjelam decyzje zeby zmniejszyc wszystko o polowe, pan Fizyk czuwal przy przyrzadach mierniczych!) /hi hi, jak nic, Hobbitu sOM religijne i chodzOM do kosciola na Midwescie/
2 tsp salt (Alberta pyta czy chodzi o sol zycia i zaczyna szlochac z przejecia) /wyslac Albercie do Wieliczki, niech lize sciany (luuudzieeee, z tej chorobowej maligny to zaczynam pisac nieprzyzwoite bzdury), no co? Sama widzialam w Wieliczce grupe szkolna, ktorej pani wychowawczyni (?), (gdzie jest Minister Edukacji, jak jest potrzebny?) kazala "lizac sciany"/
2 sticks butter (hihi, no co ja moge, mowie ze te przepisy koscielene to w sowie cos maja, no...Prosze sowie eksperymentowac z oliwa na wlasna odpowiedzialnosc...) /eeee tam, wystarczy odmowic trzy zdrowaski i jakos to bedzie/
Mix eggs, sugar, water and milk in a mixing bowl. (Tera tak....hihi, wszystko zalezy od miski! najlepsze sa takie ceramiczne z ladnym wzorkiem. Maszmun przywiozlby moze z Rzymu gdyby nie byl zajety poszukiwaniami torebki...) /hi hi.....gdzie jest karta kredytowa Maszmuna? Sowus, zadzwon Ty moze do pana T., co? Ciekawe czy celnicy przepuszczOM ceramicznOM miske z ladnym wzorkiem (ze niby wodospad?) z Italy do Korea?/
Place four and salt in another bowl (hihi, od jednej miski lepsze dwie! Amen!) /a kto bedzie zmywal te Gary-Kupery? Albercia, rusz sie!/
Make a well in a center of the flour mixture (Hobbitu, nie ma zartow, wychodzic z klomby, studnie kopac!) /toz mowie, wodospad. Co Druhny nie wiedzialy, ze w kuchni to tez moze byc MODERN ART? PS #9 Druhny znajOM Naked Chef? Jamie Oliver? Prosze bardzo, to jest moj ulubiony telewizyjny kucharz, ten akcent, hi hi, dorbaldie brudnopis
http://www.youtube.com/watch?v=xKlxRnb2 ... re=related
Pour yest mixture into well (tutaj mamy punkt szczytowy tego przepisu...Trzeba wyczuc jak wlewac te drozdze...STUDNI nie mylic z SZAFA!) /zara, zara, Emciu, prosze nie mylic SZAFY z KLOMBOM, oki?/
Do not stir (Druhny to widza? Czasami instrukcje przepisy i poradniki to tylko wymieszac i do studni, hihi. Otoz, wracajc do sedna przepisu ja opanowalam pociag do mieszania drozdzy....ale dorbaldie rece mi chodzily w powietrzu!) /hi hi, a Druhny wiedzOM, ze jest taka psychologiczna terapia, czili zaprasza sie rozne takie feministki ze schizamY i sie robi ciasta, cos w tym jest....ten pociag do mieszania drozdzaMY, te rece chodzace w powietrzu @ Emcia/
Cover bowl and set for 30 minutes. (tym czasie nalezy przygotowac cala reszte obiadu. Druhny siegna po wlasne przepisy!) /a czy mozna tak sowie siedziec i rozmawiac, a obiad niech robi ON? To mowilam ja - feministka, kuzynka Alberty. Wkleic?/
Pour in meleted butter and stir. (I tu mnie znowu zatkalo...., ze niby maslo to mozna mieszac a drozdze to sa gorsze?! DYSTRYMINACJO-PROWOKACJA! DROZDZE RIGHTS!) /Emciu, Swieta Prawda # 9: drozdzy nie WOLNO mieszac. Caly urok polega na tym, ze drozdze sie odstawia na bok, nie wolno do nich nawet zagladac....to mowilam ja - WUSoD - Wasza Ulubiona Specjalistka od Drozdzy/
Cover again and set for 30 minutes (mozna sowie odliczac te minuty, pomagac drozdzom telepatyczie w rosnieciu, one one thousand...dziewiec one thousand....444 one thousand...zaraz, zaraz.... gdzie to ja wlaciwie bylam...Gocha pomocy! Powiem Druhnom w tajemnicy, ze w tym momencie nie wytrzymalam z tym przepisem i wszystko ladnie ugniotlam. Tak mnie Babcia uczyla! Niech sie przepis schowa! BUM!) /AVE! Najlepsze sa przepisy od BABCI. Moim (nie)skromnym zdaniem wszystkie przepisy sa do d...., gotownie polega na wyobrazni, intuicji, roznorodnosci kubkow smakowych, ochoty, DOSTEPU do odpowiednich skladnikow, eeeeech, zaczynam przemawiac na podium, co?/
Turn dough on flour surface and knead until smooth (Alberta sypie make na podloge...) /hi hi...dorbaldie 9 i 1/2 tygodnia w Kredensie. Poprosze o truskawki/
Mold into desired shapes and place in greased pan (eeee tam, co tam modelowac, najwazniejsze, zeby greasem wysmarowac forme!) /a Druhna to przoczyla oczodolem te "desired shapes"? Przeciez czarno na bialym widac, ze chodzi o DETALE! I to ma byc koscielny przepis?/
Let rise 30-40 minutes (hihi, Druhny cierpiace na ADHD nawet sie nie zblizaja do tego przepisu w brudnopisie! Zeby nie bylo ze nie ostrzegalam!) /taaaaa....nie bede Druhnie wyskakiwac z brudnopisem pt Swiete Drozdze/
Bake at 350 degrees F for 20-30 minutes (to bedzie jakies 200 C chyba, Gocha?) /juz biegne i podaje: 176.66666666666668 C. Gocha, no co jest? Gdzie jestes?/
Remove from pans and brush with butter (...hihi, bez komentarzy. Chyba tylko tyle ze, grease gora!) /peace, kimchi grease! Niech zyje zupa kimchi/