Kazda okazja jest dobra, by napic sie...
czerwonego wina,
zwlaszcza w pazdzierniku w ktorym czerwienieja liscie
dzikiego wina, co pieknie widac na fotografii zadedykowanej
SCIANIE przez
mala
Musze przyznac, ze juz pogubilam się troche w tych okazjach imieninowych...
W moim kalendarzu w pazdzierniku imieniny obchodza:
Teresa - 3 razy (1, 3 i 15 X),
Jadwiga - 2 razy (15 i 16 X) i
Malgorzata - 2 razy (16 i 17 X),
siegnelam wiec do IMIENNIKA *)
po opisy imion z PAZDZIERNIKA.
Oto one:
Teresa - kobieta o tym imieniu to osoba dobra, szlachetna, uczciwa, pracowita i wytrwała w swych postanowieniach. Jest zdolna do podejmowania szybkich decyzji, bowiem posiada duża praktykę i wiedzę. Uparcie darzy do wykonania wszystkich swoich planów życiowych, często napotyka na duże trudności. Jest wzorowa matka. Bywa czasem wątłego zdrowia. Jest wierząca.
Jadwiga - Osoba z tym imieniem jest dobra dla rodziny, znajomych i bliskich. Szanuje harmonię społeczną, jest lojalna wobec przełożonych, lubi kierować swe siły na działalność filantropijną. Jeżeli przedsięwzięcia altruistyczne wiodą się, jest bardzo szczęśliwa, że może służyć drugim. Wiele czasu poświęca na doskonalenie swojej osobowości, kultury bycia i podnoszenie ogólnego wykształcenia. Ceni piękną mowę, występuje często jako wspaniała oratorka lub lektorka. Z gruntu szlachetna osoba, umiejąca się znaleźć się w każdej sytuacji.
Małgorzata - osoba o bardzo kobiecej naturze. Małgorzata należy do ludzi zrównoważonych, spokojnych, umiejących się przystosować do otoczenia i żyjących w zgodzie i harmonii z natura. Małgorzaty żyją w swoich "intymnych małych światach". Kobiety te umieją cierpliwie czekać na swoje przeznaczenie. Lubią krąg rodziny i najbliższych przyjaciół. Dobrze się znają na kobiecej stronie życia, na wszelkich kobiecych umiejętnościach. Są dobrymi żonami, matkami i paniami domu.
Wiem, ze niektóre Druhny nosza kilka imion, może wsrod nich jest również jedno z powyzszych (a może nawet dwa rownoczesnie...?).
Trzeba przyznac, ze zadnej charekterystyki nie trzeba sie wstydzic!
Dla pazdziernikowych solenizantek (i nie tylko) zostawiam tu kilka zdjec w kolorycie pazdziernikowych (prawie w sepii?), z
”jezowym” podtekstem.
Zaczynam o
SKOJARZEN...jezowych
Jesienny bukiet
Kolczasty grzybek
Pazdziernikowa szyszka
No a teraz
JEZ WLASCIWY, który regularnie przychodzi w goscine do naszych kotow...
wieczorami, na kolacje,
a w srodku dnia, nawet w pelnym sloncu, na obiad
Zostawiam te jesienne zdjecia Teresom, Jadwigom i Malgorzatom, z najserdeczniejszymi zyczeniami
WSZYSTKIEGO DOBREGO, nie tylko w PAZDZIERNIKU...
(A tak, w nawiasie, ja mam na trzecie Malgorzata, wiec mogę sobie swietowac dzisiaj i jutro ...a co mi tam !)
Wznosze wiec toast za Wasze (Nasze) ZDROWIE...oczywiście czerwonym winem !!!
*)http://dobryhumor.info/imiennikzenski.htm