Ciepłe przystawki

Smacznie

Ciepłe przystawki

Postprzez Małgosia Sz Śr, 27.06.2007 10:25

Moi Drodzy,
szukam przepisów na łatwe i szybkie ciepłe przekąski. Macie coś sprawdzonego?
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Marysia Śr, 27.06.2007 11:04

Małgosiu, a może nalesniki z grzybami zapieczone w piekarniku?

Usmazyc cienkie naleśniki.

Zrobic farsz z pieczarek albo innych grzybów (farsz przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem lub posiekać nożem, ostro doprawić).

Wymieszać w proprcji 1:1:1 majonez, keczup i gęstą śmietanę. Mozna dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku.

Naleśniki smarowac farszem, zawinąc w rulony i ściśle poukładać w naczyniu żaroodpornym.

Polać sosem. Można posypać tartym żółtym srem.

Zapiec w piekarniku!
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3169
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Maga Pt, 29.06.2007 21:56

Bułki z bryndzą i serem pleśniowym

6 kajzerek
300 g bryndzy (kupuję w tesco albo intermarche - w pojemniku jak śmietana)
100 g sera z niebieską pleśnią (kupuję lazur)
cebula
ostra papryczka chili

Dodatki:
sok z połowy cytryny
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Bułki przekroić, wydrążyć ze środka miąższ.
Bryndzę utrzeć z serem pleśniowym, jogurtem i wydrążonym miąższem z bułki (robię to mikserem).
Dodać posiekaną cebulę i chili (uwaga z papryczką chili – oczyszczanie jej wewnątrz z pestek radzę robić w rękawiczkach – poza tym też wrzucam ją do miksera).
Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami, pieprzem i ewentualnie solą.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem (nie dorobiłam się jeszcze takiego naczynia – z powodzeniem można zapiekać w zwyczajnej blaszce), ułożyć bułki wypełnione farszem, wierzchy obłożyć wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 20 minut, aż ser się roztopi, a bułki zrumienią.

Przepis sprawdzony – kolacja pycha!
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Postprzez Nostalgija So, 30.06.2007 18:39

Moskole

ubite zimne gotowane ziemniaki
jajko
2-3 łyżki mąki
sól pieprz

wszystko razem utrzeć (nie miksować) smarzyć na tłuszczu. podawać najlepiej ze skwarkami lub masłem.

Świetny sposób na pozostałe po obiedzie ziemniaki.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Małgosia Sz Pn, 09.07.2007 10:16

DZIĘKUJĘ!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez anya_anya Pn, 09.07.2007 23:48

Malgosiu - ja polecam moje ulubione sliwki w boczku.

Trzeba te sliwki zawinac w ten bocze , spiac wykalaczka i na patelnie - na malutkim ogniu obsmazyc z kazdej skory zeby z boczu wytopilo sie jak najwiecej cholesterolu i potem palaszowac.

Pascal robil cos podobnego tylko z morela i z szynka i jeszcze dawal miedzy paste z musztardy i dzemu morelowego - nie probowalam ale wygladalo kuszaco.


oo...nawet sprawnie udalo mi sie znalezc :)

http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/352
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgosia Sz Wt, 10.07.2007 08:39

już sobie wydrukowałam. Dziękuję!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez Leisa11 So, 24.08.2019 12:05

Bardzo przekonują mnie te krokiety.

__

bramy kościerzyna
Leisa11
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 24.08.2019 11:27

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez Bguj4fd Pn, 25.01.2021 20:33

Bguj4fd
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 25.01.2021 20:27

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez Beatkp Pt, 23.04.2021 12:27

Moj hit na przyjęcia: Coś na podobie grissini z ciasta francuskiego bądź gotowego ciasta drożdzowego (można też zrobić samemu o ile masz czas) posmarować oliwą z ulubionymi przyprawami zawinąć na wykałaczkę i upiec.

Z drinków polecam Moscow Mule, na stronie jest przepis na tego drinka :)
Drink bardzo oryginalny w smaku, jednocześnie przepyszny :)
Obrazek
Beatkp
 
Posty: 251
Dołączył(a): Cz, 18.02.2021 06:54

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez Plih8ha Wt, 04.05.2021 12:39

kwestia co masz w lodówce.
-
rynek mocy
Plih8ha
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 04.05.2021 12:18

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez damian.okuneva Cz, 20.05.2021 10:57

Ja na przykład wolę te na zimno, jak na przykład łatwe w przygotowaniu koreczki.
Avatar użytkownika
damian.okuneva
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 20.05.2021 10:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez dwiegand Cz, 20.05.2021 13:32

Takie ciepłe przystawki na pewno nadadzą się na imprezę :)
Avatar użytkownika
dwiegand
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 20.05.2021 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciepłe przystawki

Postprzez ChaosGod Pt, 11.06.2021 15:20

Uwielbiam taki przystawki. One są naprawdę bardzo ciekawe. Kocham z nich korzystać!
_______________________________
Tematy licencjackich prac z Zarządzania
Avatar użytkownika
ChaosGod
 
Posty: 81
Dołączył(a): Cz, 10.06.2021 14:41



Re: Ciepłe przystawki

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 22:31

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron