wyjątkowo, teraz, latem, wybieram swoje ścieżki, ale Kraków uprzejmnie:) pozdrawiam,
zaś Wrocław nie:), -
Ulka, podeślij zdjęcia, choćby zza okna!
-----------------------------------------------
Kasjaaaaaaaaa! - słyszysz? - ciach, trach -wyrywam tę stronę z Marginesu, zdjęcia kopiuję, słowa przepisuję,
/właśnie kończę epopeję tenisową/
aj, dzięki Dobra Duszko, za kawałek żywego Wimbledonu, rozglądałam się po trybunach, musiałam Cię widzieć,
... a sobie nie daruję, gdybym wiedziała, że bilety w kiosku czekają:), gorzej niż sójka ze mną, plany Rollanda też były, a kończy się na ekranie- a że widziałaś Rafę, ho ho - z tego co piszą na tenisowych forach, tylko na żywo widać tę jego niesamowitą energię, akurat Ty miałaś inne emocje:) ... ale skoro się wycował z IO, widać, że kontuzja trwa,
- nie odzywałam się od razu po finale z Agnieszką, bo dla mnie FINAŁ finałów był w niedzielę, niejednokrotnie pisałam, że od lat, a chyba nawet od zawsze jestem pod urokiem Federera, a od 2010 gdy Nadal wygrywając z Federerem odebrał mu pierwsze miejsce w rakingu, zabrakło mu tygodnia, aby być najlepszym tenisistą wszech czasów...
i odzyskanie tego tygodnia! to było to, co wymarzył sobie Fed - od ponad dwóch lat, w relacjach mówiło się tylko o tym, kiedy zakończy karierę... a on jak nasz Adam Małysz, pod koniec swojej kariery - wierzył, że warto - że trzeba gonić za marzeniami - gdy leciała ostatnia piłeczka, wiadomo, że to był najcenniejszy punkt w życiu
/czapka z głowy!, sama wiem najlepiej, jak to jest gdy trzeba dorównać młodszym/ tym finałem i ja zakończyłam pełne emocji oglądanie, skoro Fed już nic nie musi:) teraz pełny luzik w oglądaniu żółtej piłeczki
- Murray doniósł znicz olimpijski na Wimbledon, lada moment Agnieszka poniesie naszą flagę, Szarapowa Rosji, Djokovic Serbii - IO za chwilę
Kasja, mam nadzieję , że uda się chodzić ulicami:), bo w naszej tele nic tylko mówię o korkach i paraliżu,
oczywiście nie wierzę
, że nie pstrykniesz jakiś zdjęć czegoś tam olimpijskiego! nawet bez teleobiektywu:)
- jeszcze raz dzięęęki za odzew
bym zapomniała dodać, że oba te fianały, miały, jak dla mnie jeszcze jedną WIELKĄ postać,
zarówno mecz Agnieszki z Sereną i Federera z Murrayem komentował Bohdan Tomaszewski,
aż trudno uwierzyć, że ma 91 lat!!! szok - wiem, że róznie to komentowano, że brakowało fachowych komentarzy, statystyk itp... tylko kto teraz potrafi z takim uczuciem mówić tak barwnie o zawodnikach, o ich przeżyciach, i to pięknym, ojczystym językiem? i te wzuszenia BT gdy wspominał finał Wimbledonu z udziałem Jadwigi Jędrzejowskiej z 1937 - mial wtedy 16 lat, akurat trenował na Warszawiance, gdy p. Jadzia wróciła z finału i chłonął jej opowiadanie - a teraz się wzruszał, że dożył czasów, że znowu w finale nasza zawodniczka, jak bardzo chciał zawołać - wygraaaała! - w niedzielę też w przepiękny sposób podkreślał walkę, rywalizację - gdy kończyła się transmisja - czuło się, że p. Bohdan mówiąc, do zobaczenia za rok, wie, że... i wtedy padło w eterze, panie Bohdanie, a jak w finale zowu bedzie Agnieszka? - ... "to wtedy przybiegnę do Państwa na pewno" - oby p. Bohdanie, zdrowia!
-------------------------------------------------------------------------------------
a dla Zielonych - rasość o poranku w naszej Alei codzienny wysyp, lekko, łatwo, każdy znajdzie
własnie wertuję "Pra" J Iwaszkiewicza,
zostawiam /skrócone/ co nieco życzenia - autor j w
"
Pogoda lasu niechaj będzie z tobą promień przedarty przez dwa liście dębu, szmer gałęzi, szmer lasu
Pogoda wody niechaj będzie z tobą wody stawu i wody jeziora, które tak lubisz, strumyka spod Czarnego Stawu, słaby przybój pod Sopotami,
pogoda sinej chmury i zielonych źrenic, żagli zerwanych, pogoda nawałnicy, ... niech cię uciszy
Pogoda nieba niechaj będzie z tobą Przepaski Oriona, blasku Plejad, śpiewu łabędzia lecącego w górze
Pogoda czasu niechaj będzie z tobą twego czasu i czasu gwiezdnych zegarów, pogoda klepsydry, zaćmienie do zaćmienia, czasu skurczowego w sprężynie i czasu zebranego w gasnącym słońcu
Pogoda domu niechaj będzie z tobą jasnego pokoju, nakrytego stołu, białego sera, mleka, kawy, wiśni, drobnych przedmiotych, których pochodzenie my tylko znamy, fotografii, o których my tylko coś wiemy, ...Irenka, Tadzio,twarze, które z naszego biurka zejdą do podręczników już na zawsze,
Pogoda roślin pokojowych niechaj będzie z tobą -
choinek, aloesów, kwiatów
Pogoda ziemi niechaj będzie z tobą... "
Ita - wczoraj na tvp Historia, o Władysławie Zamoyskim dużo, było i o tym jak kupił Morskie Oko i o Twoich ścieżkach, o Kórniku - dobrej pogody na wędrowanie! bez strasznych burz
Teremi - rozkaz, nakaz, przykaz osobisty od mojego M, w sierpniu u Ciebie będzie "jego ostatnia miłość" Joanna Lewandowska Zbudniewek- w Parku Bażantarnia "Podwórko... po remoncie" , ... a to, że mi skradłaś "jazz" jeszcze nie przetrawiłam:) - acha! tylko nie pisz, a nawet nie myśl, że słońca za dużo
OluB - czy morski piasek już wytrzepany? u nas pachnący groszek się rozpanoszył na maksa, piekny jak zwykle