hej Zieloni, zabieram Was na wycieczkę, dobre buty wskazane, bo ... musimy omijać kałuże, /już nie pokryte lodem/
potem pokombinujemy jak się przedrzeć przez te drobne:) koleiny ...
na szczęście, jeszcze trochę zmarznięte i nogi się nie zapadają wyżej niż kostka w nodze
a potem nagroda - wyłania się piękne rozlewisko /tu łączą się dwie rzeki/
brzegi rzek jeszcze pokryte lodem, ale łódka już prawie gotowa do wypłynięcia
na resztach lodu wygrzewają się w słońcu kaczki i łabędzie
gdy za gorąco kąpiel jak najbardziej:)
a tak w pełnym słońcu wygląda to miejsce
i jak to w marcu, nie tylko koty szaleją, łabędzie też,
panie łabędziowe prostują szyję, dumnie krążą po rzece, cienkim głosem przywołują, dają znać, że są gotowe, a panowie łabędzie piórka podnoszą, się napuszają i ruszają w drogę, tam skąd słyszą głosy,
widzieliśmy taki obrazek, gdy jeden z łabędzi startował do kolejnych, czterech ... lądował, stroszył piórka, a te mu uciekały sprzed dzioba, biedak, nie miał fartu:)
/te zdjęcia to pokazują/ ...i znowu się nie udalo, zostalem sam
czy widać już, że i u nas jeszcze nie ma, ale są pierwsze oznaki, że czas zmienić kurtkę, buty na lżejsze,
żeby nie było wątpliwości, coś prosto z Placuniowa,
śniegi się roztopiły i takie kwiatki odkryły, /przebiśniegi/, pierwsza, tegoroczna zieleń,
czyli czas "gramy w zielone" rozpoczęty
no i to, o którym już wspomniała Rfechner, pisala OlaB i Basia,
w ostatni wekend tak długo staliśmy, aż ... się doczekaliśmy, najpierw z daleka doleciał głos, klangor, a potem, nad naszymi brzozami w Alei,
/na zdjęcie ostatnie, końcowe gałęzie brzóz/ pokazał się piękny, wielki klucz żurawi, nasze ukochane ptaki powróciły
/parę stron wstecz, wklejałam w pażdzierniku odlatujące żurawie nad naszymi brzozami...
podobne zdjęcia, brzozy te same, tylko głowy żurawi wtedy w lewo, teraz odwrotnie/
mam nadzieję, że też już widzicie, że zima się spakowała, i niech nie wraca!
dobrego dnia! ps
Basiu, mam nadzieję, że pamietasz, że już nie śpimy:), i każda godzina w KrajuRaju trwa i trwa...
OluB - słownik M D mnie powalił:) Miłośnika Dwójki wyjątkowo ciepło pozdrawiam z okazji 75. urodzin PR2,
aaaaa, ten chmiel, tak z jednego ziarenka.... teraz przycięty do ziemi, prawie nie widać, a już w maju się rozpanoszy:)
Ulka - nie widzisz tam gdziesz jakich gór? mogą być nie wysokie:), a nawet malutkie, tęskno za nimi
Teremi - widać wiosnę w Kulturze? u nas Spotkania Teatralne, XX, już, .... ale my nadal bez budynku, bez sceny, nie widać nawet światełka, ehhhhh
--------------------------------------------
/gdy i tym razem znikną zdjęcia.... załamka będzie/