scenariusze

Tutaj kierujcie pytania do mnie, na które postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości.

scenariusze

Postprzez ewa77 Śr, 29.04.2009 08:28

Witam serdecznie. Do wielbicieli pani należę od lat i przyłączam się do zachwytów. Jednak chciałabym się moimi refleksjami i zachwytami podzielić nie tyko z przyjaciółmi ale też z moją córką. Będziemy w najbliższych miesiącach kilka razy w Warszawie i chciałabym zaprowadzić ja na przedstawienie do Polonii. Jednak ma ona implant ślimakowy i po kilkunastu latach terapii bardzo dobrze posługuje się językiem polskim, dobrze słyszy ale w dobrych warunkach akustycznych. Uczy się w normalnym gimnazjum i próbuje odnaleźć swoje miejsce w społeczeństwie. W rozmowie sam na sam wielu nie zauważa wady słuchu. Ale teatr (próbowaliśmy już kilka razy) to zbyt duże wyzwanie dla procesora mowy z implantu. Zbyt mało dociera do niej i chwyta tylko urywki przedstawień. Również polskie filmy w kinie i telewizji są dla osób z wadą słuchu nieosiągalne. Tym sposobem moja córka kształtuje swoje pojęcie o relacjach międzyludzkich o wartościach w życiu na podstawie kina zachodniego, amerykańskiego bo tam są podpisy. Traci dużo z tego co w naszej kulturze jest specyficzne, piękne, ważne.
W związku z tym czy byłaby możliwość zamówienia , wypożyczenia scenariusza przed przedstawieniem ( 2-3 godz przed) aby przybliżyć treść i ułatwić odbiór. To nie będą częste przypadki bo trzeba najpierw przyzwyczaić osoby z wadą słuchu że pokonujemy kolejne bariery i że warto. A warto! Jest też sporo osób w starszym wieku które mają upośledzony słuch i z czasem rezygnują z kultury bo niedosłyszą. Dla nich to może też być dobre rozwiązanie.
Ale być może nie ma takiej możliwości i też będziemy sobie radzić. Opowiem jej wszystko swoimi słowami :)
Pozdrawiam serdecznie Ewa
ewa77

Re: scenariusze

Postprzez Krystyna Janda Cz, 30.04.2009 07:25

W naszym teatrze są dostępne słuchawki dla niedosłyszących, ale nie wiem czy to ma jakieś zastosowanie w wypadku córki, co do tekstów sztuk, inspicjenci tylko i aktorzy maja swoje egzemplarze z którymi pracują , nie sądzę aby chcieli się z nimi rozstawać. Może trzeba przyjść na klasykę , choćby Czechowa, a wtedy sztuki są dostępne ogólnie. Dancing na przykład jest nagrany a w książeczce towarzyszącej płycie są wszystkie wiersze Pawlikowskiej. Teatr Narodowy często w programie drukuje tekst sztuk które gra, szczególnie tłumaczenia nowe. Pozdrawiam serdecznie.
Krystyna Janda
Właściciel

Powrót do Korespondencja